Γεώργιος Τροβάς
Αθήνα, 2004
Αποτελεί γεγονός ότι η οστεοπόρωση στους άνδρες παρουσίαζε ανέκαθεν ένα έλλειμμα επιστημονικών γνώσεων, με αποτέλεσμα την ασάφεια όσον αφορά στην έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπισή της. Παρ’όλο που επιδημιολογικά το νόσημα αυτό είναι αρκετά συχνό και οι επιπτώσεις του σοβαρές, οι προσπάθειες για τη διάδοση της πρόληψής του και την έγκαιρη θεραπεία του παραμένουν σποραδικές και σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικές. Κύριος λόγος για την κατάσταση αυτή είναι, εκτός του γεγονότος ότι η γυναικεία οστεοπόρωση μονοπωλεί σχεδόν το ενδιαφέρον των επιστημόνων, το γεγονός ότι υπάρχει αδιαφορία από τους ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους άνδρες.
Οι άνδρες φαίνεται ότι επιδεικνύουν μία έλλειψη προσαρμοστικότητας στις Βιολογικές Μεταβολές που επισυμβαίνουν με την πάροδο του χρόνου, σε αντίθεση με τις γυναίκες στις οποίες όλες οι βιολογικές μεταβολές είναι σαφώς οριοθετημένες και εύλογα οδηγούν σε προσαρμοστικές ενέργειες. Η εμμηναρχή, η κύηση και ο τοκετός, τέλος δε η εμμηνόπαυση σημαδεύουν ουσιαστικά τη ζωή της γυναίκας και της επιβάλλουν αλλαγή βιολογικής και κοινωνικής στάσης. Αντίθετα, οι άνδρες στερούνται ουσιαστικά από βιολογικές οριοθετήσεις και δείχνουν να διολισθαίνουν μέσα στον χρόνο, διατηρώντας την αφέλεια της μη βιολογικής επίπτωσης από την πάροδο της ηλικίας στον οργανισμό τους. Εάν αυτή η τοποθέτηση είναι σωστή, εξηγείται με απλό τρόπο γιατί οι άνδρες αδιαφορούν για την πρόληψη των ηλικιοεξαρτώμενων νοσημάτων, σε ακραίες δε περιπτώσεις αρνούνται να αποδεχθούν τα εμφανή συμπτώματα των ήδη εμφανισθέντων ηλικιοεξαρτώμενων παθήσεων.
Πρέπει επομένως να αποδεχθούμε, οι ασχολούμενοι με τα νοσήματα αυτά, την εγγενή δυσκολία για την οργάνωση αποτελεσματικών προγραμμάτων πρόληψης της ανδρικής οστεοπόρωσης. Σίγουρα τα προγράμματα αυτά πρέπει να είναι διαφορετικά από τα αντίστοιχα γυναικεία! O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) και το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (IOF) πρέπει να συντονίσουν και να επιτείνουν τις προσπάθειές τους στον τομέα αυτό. Όσον αφορά στον Ελληνικό χώρο, το Ελληνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (ΕΛΙΟΣ) έχει ορίσει σαν τέταρτο σκέλος των προτεραιοτήτων του την Ανδρική Οστεοπόρωση, μετά, 1) τη συνεργασία των ιατρικών και βιολογικών επιστημών, 2) την ανάδειξη της έννοιας της Μυοσκελετικής Υγείας, σαν στόχου για σφαιρική αντιμετώπιση των παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος και 3) την ανάδειξη της ανάγκης οργάνωσης και αποτελεσματικής συνεργασίας της Θεραπευτικής Ομάδας για την υποστήριξη των ασθενών με παθήσεις του Μυοσκελετικού Συστήματος.
Για να κατεβάσετε το pdf.πατήστε εδώ