• Εμβολιασμός κατά της νόσου COVID-19 & Θεραπεία της οστεοπόρωσης

    Η οστεοπόρωση, ως χρόνια πάθηση, απαιτεί διαρκή ιατρική παρακολούθηση για τον περιορισμό του κινδύνου πρόσθετης οστικής απώλειας, και την εμφάνιση κατάγματος. Η καθυστέρηση ή η απότομη διακοπή ορισμένων αντιοστεοπορωτικών φαρμάκων μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών.

    Η πανδημία COVID-19 έχει επηρεάσει σοβαρά όλες τις πτυχές της ζωής παγκοσμίως και επηρέασε επίσης ασθενείς με μυοσκελετικές παθήσεις καθώς και τη φροντίδα που τους δόθηκε. Η δυνατότητα εμβολιασμού εγείρει ερωτήσεις για το αν υπάρχει αντένδειξη με τη θεραπεία της οστεοπόρωσης.

    Τα εμβόλια για τον COVID-19 (δηλαδή έναντι του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2) που έχουν λάβει και θα λάβουν σχετική έγκριση μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια σε ασθενείς με οστεοπόρωση, καθώς και σε ασθενείς που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή.

    IV διφωσφονικά

    Συστήνεται διάστημα 1 εβδομάδας μεταξύ της ενδοφλέβιας έγχυσης του IV διφωσφονικού και του εμβολίου έναντι στη νόσο COVID-19 ώστε σε πιθανή εμφάνιση αντίδρασης οξείας φάσης να είναι εφικτή η διάκριση εάν προέρχεται από το ενδοφέβλιο διφωσφωνικό ή από το εμβόλιο κατά της COVID-19.

    Denosumab 

    Συστήνεται διάστημα 4-7 ημερών μεταξύ της ένεσης Denosumab και του εμβολίου έναντι στη νόσο COVID-19 ώστε να είναι εφικτή η διάκριση πιθανής αντίδρασης στο σημείο της ένεσης από που προέρχεται εάν γίνει στον ίδιο βραχίονα με το εμβόλιο. Εναλλακτικά, η ένεση Denosumab μπορεί να γίνει στον άλλο βραχίονα (στο άνω τμήμα του) ή σε διαφορετικό σημείο χορήγησης (κοιλιακή χώρα ή  επάνω μέρος των μηρών) σε περίπτωση που χρειάζεται να γίνει ταυτόχρονα με το εμβόλιο κατά της COVID-19. Η θεραπεία με Denosumab δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να καθυστερεί πάνω από 7 μήνες από την προηγούμενη δόση Denosumab.

    Λοιπές αγωγές (από του στόματος διφωσφονικά, τεριπαρατίδη, ραλοξιφένη, ασβέστιο, βιταμίνη D) δεν χρειάζονται κάποια αλλαγή.
  • Επικαιροποίηση των Κατευθυντήριων Οδηγιών του ΕΛΙΟΣ για την αναβολική θεραπεία

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

     

    Καθώς μετά την εκπόνηση των κατευθυντήριων οδηγιών του ΕΛ.Ι.ΟΣ για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, διάφορες ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο (ΗΠΑ-Καναδά, Ευρώπη, Ιαπωνία) ενέκριναν τη Ρομοσοζουμάμπη (Romosozumab), μια νέα αναβολική αγωγή με διαφορετικό μηχανισμό δράσης από την τεριπαρατίδη και την αμπαλοπαρατίδη για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, θεωρήσαμε απαραίτητο να επικαιροποιήσουμε τις υπάρχουσες οδηγίες στο κεφάλαιο της αναβολικής αγωγής.

     

    ΡΟΜΟΣΟΖΟΥΜΑΜΠΗ

    Η ρομοσοζουμάμπη είναι ένα αναβολικό φάρμακο που αυξάνει την οστική παραγωγή και μειώνει την οστική απορρόφηση. Χορηγείται μια φορά τον μήνα (210 mg) για 1 έτος και η χορήγησή του συνοδεύεται από μεγάλες αυξήσεις της οστικής πυκνότητας τόσο της σπονδυλικής στήλης όσο και του ισχίου συνέπεια της διέγερσης της οστικής κατασκευής [1].

    Δυο μεγάλες κλινικές μελέτες διενεργήθηκαν για να ελέγξουν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου στη μείωση των σπονδυλικών και μη σπονδυλικών καταγμάτων. Η μελέτη FRAME (Fracture Study in Postmenopausal Women with Osteoporosis) [2] περιέλαβε 7180 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες στις οποίες χορηγήθηκε μηνιαία ρομοσοζουμάμπη ή placebo. Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι η ρομοσοζουμάμπη μείωσε σε 1 έτος τα σπονδυλικά κατάγματα κατά 73% σε σύγκριση με την ομάδα placebo [Σχετικός κίνδυνος (ΣΚ) 0.27; 95% διάστημα εμπιστοσύνης (ΔΕ) 0.16-0.47], αλλά όχι τα μη σπονδυλικά κατάγματα. Τους επόμενους 12 μήνες όλοι οι ασθενείς συνέχισαν με δενοσουμάμπη. Στους 24 μήνες οι ασθενείς που είχαν ξεκινήσει με ρομοσοζουμάμπη και συνέχισαν με δενοσουμάμπη είχαν 75% μείωση των νέων σπονδυλικών καταγμάτων (ΣΚ 0.25; 95% ΔΕ 0.16-0.40). Τέλος, στη μελέτη επέκτασης της FRAME στην οποία χορηγήθηκε δενοσουμάμπη 1 ακόμα έτος (συνολικά 1 έτος ρομοσοζουμάμπη και 2 έτη δενοσουμάμπη) διατηρήθηκε όχι μόνο ο μειωμένος κίνδυνος κατάγματος αλλά και οι αυξήσεις της οστικής πυκνότητας στο ισχίο και τη σπονδυλική στήλη [3].

    Στην ARCH (Active-Controlled Fracture Study in Postmenopausal Women with Osteoporosis at High Risk) μελέτη [4], 1 έτος θεραπεία με ρομοσοζουμάμπη ακολουθούμενη από 1 έτος αλενδρονάτη συγκρίθηκε με τη χορήγηση 2 ετών αλενδρονάτης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με υψηλό κίνδυνο για κάταγμα. Η μελέτη έδειξε ότι η αλληλουχία ρομοσοζουμάμπη/αλενδρονάτη συγκρινόμενη με την αλενδρονάτη/αλενδρονάτη συνοδεύεται από 48% μείωση των σπονδυλικών καταγμάτων σε 24 μήνες (ΣΚ 0.52; 95% ΔΕ 0.40-0.66), 38% μείωση του κινδύνου κατάγματος του ισχίου [Λόγος κινδύνου (ΛΚ) 0.62; 95% ΔΕ 0.42-0.92] και 19% μείωση του κινδύνου μη σπονδυλικού κατάγματος (ΛΚ 0.81; 95% ΔΕ 0.66-0.99).

    Η ρομοσοζουμάμπη έχει επίσης χορηγηθεί και σε άνδρες με οστεοπόρωση [5], χωρίς προς το παρόν να έχει πάρει έγκριση.

    Τέλος, μια συστηματική ανασκόπηση σχετικά με τις προτιμήσεις των ασθενών ανέφερε ότι οι ενέσεις δεν ενοχλούν τους ασθενείς εάν αυτές δεν είναι συχνές [6].

     

    ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ

    Στη μελέτη FRAME [2] δεν υπήρχαν διαφορές μεταξύ της ομάδας της ρομοσοζουμάμπης και της ομάδας placebo όσον αφορά τα καρδιαγγειακά συμβάντα ενώ στη μελέτη ARCH [4] παρατηρήθηκε ανισορροπία το πρώτο έτος θεραπείας με 50 ασθενείς της ομάδας της ρομοσοζουμάμπης σε σύγκριση με 38 της ομάδας της αλενδρονάτης να αναφέρουν μείζονα καρδιαγγειακά συμβάντα [Odds ratio (OR) 1.31; 95% ΔΕ 0,85-2.00]. Επειδή στη μελέτη ARCH η σύγκριση έγινε με την αλενδρονάτη συζητείται η υπόθεση η αλενδρονάτη να μειώνει τα καρδιαγγειακά συμβάντα [7]. Το θέμα όμως αυτό είναι αβέβαιο την παρούσα στιγμή και παρά το γεγονός ότι οι αριθμοί των καρδιαγγειακών συμβαμάτων είναι μικροί και τα διαστήματα εμπιστοσύνης μεγάλα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός φαρμάκων [8] (όπως και οι υπόλοιποι ρυθμιστικοί οργανισμοί [9]) έθεσε μια προειδοποίηση στην έγκριση του φαρμάκου ώστε να μην χορηγείται σε ασθενείς με ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου ή αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

    Επίσης στη μελέτη FRAME [2], αναφέρθηκε μια περίπτωση οστεονέκρωσης της γνάθου στην ομάδα της ρομοσοζουμάμπης και καμία στην ομάδα placebo. Μια ακόμη περίπτωση παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της χορήγησης δενοσουμάμπης σε μια γυναίκα που είχε πάρει πριν ρομοσοζουμάμπη. Στη μελέτη ARCH [4] περιπτώσεις οστεονέκρωσης της γνάθου δεν αναφέρθηκαν κατά το πρώτο έτος θεραπείας ενώ 2 περιπτώσεις αναφέρθηκαν κατά το δεύτερο έτος, 1 στην ομάδα που πήρε μόνο αλενδρονάτη και 1 στην ομάδα που πήρε ρομοσοζουμάμπη και συνέχισε με αλενδρονάτη.

    Όσον αφορά τα άτυπα κατάγματα του μηριαίου στη μελέτη FRAME [2] παρατηρήθηκε 1 τέτοιο κάταγμα σε ασθενή που έλαβε ρομοσοζουμάμπη.

    Κατά τη διάρκεια της μελέτης ARCH [4] αναφέρθηκαν 6 άτυπα κατάγματα του μηριαίου κατά το δεύτερο έτος της μελέτης, 4 στην ομάδα που έλαβε μόνο αλενδρονάτη και 2 στην ομάδα ρομοσοζουμάμπη/αλενδρονάτη.

    Τοπικές αντιδράσεις στις θέσεις της ένεσης παρατηρήθηκαν σε ποσοστό 3% στην ομάδα placebo και 5% στην ομάδα της ρομοσοζουμάμπης κατά τη διάρκεια της μελέτης FRAME. Παρόμοια ποσοστά παρατηρήθηκαν και στη μελέτη ARCH [9].

    Τέλος, η θεραπεία με ρομοσοζουμάμπη δεν συνοδεύεται από ανάπτυξη νέων όγκων κατά τη διάρκεια των μελετών που χορηγήθηκε.

     

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

    Η ρομοσοζουμάμπη μειώνει τα σπονδυλικά, μη σπονδυλικά και τα κατάγματα του ισχίου σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με οστεοπόρωση και αυξημένο κίνδυνο κατάγματος.

     

    ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

    • Η ρομοσοζουμάμπη αποτελεί φάρμακο πρώτης επιλογής για μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με οστεοπόρωση, και αυξημένο κίνδυνο για κάταγμα (Bαθμός Α).
    • Η συνιστώμενη δόση είναι 210 mg με υποδόρια ένεση μηνιαία και η διάρκεια θεραπείας είναι 1 έτος.
    • Δεν συνιστάται η χορήγησή της σε ασθενείς με ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου ή αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.
    • Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που συμπληρώνουν την αγωγή με ρομοσοζουμάμπη συστήνεται να συνεχίσουν με αντικακαταβολική αγωγή ώστε να διατηρήσουν τα κέρδη της αύξησης της οστικής πυκνότητας και του μειωμένου κινδύνου κατάγματος (Βαθμός Α).

     

     ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

    1. Holdsworth G, Roberts SJ, Ke HZ. Novel actions of sclerostin on bone. J Mol Endocrinol. 2019;62(2):R167–R185.

    2. Cosman F, Crittenden DB, Adachi JD, et al. Romosozumab treatment in postmenopausal women with osteoporosis. N Engl J Med. 2016;375(16):1532–1543.

    3. Lewiecki EM, Dinavahi RV, Lazaretti-Castro M, et al. One year of romosozumab followed by two years of denosumab maintains fracture risk reductions: results of the FRAME extension study. JBone Miner Res. 2019;34(3):419–428.

    4. Saag KG, Petersen J, Brandi ML, et al. Romosozumab or alendronate for fracture prevention in women with osteoporosis.

    N Engl J Med. 2017;377(15):1417–1427.

    5. Lewiecki EM, Blicharski T, Goemaeire S, et al. A phase III randomized placebo-controlled trial to evaluate efficacy and safety of romosozumab in men with osteoporosis. J Clin Endocrinol Metab. 2018;103:3183-3193.

    6. Barrionuevo P, Gionfriddo MR, Castaneda-Guarderas A, et al. Women’s values and preferences regarding osteoporosis treatments: a systematic review. J Clin Endocrinol Metab.

    2019;104(5):1631–1636.

    7. Kang JH, Keller JJ, Lin HC. Bisphosphonates reduced the risk of acute myocardial infarction: a 2-year follow-up study. Osteoporos Int. 2013;24(1):271–277.

    8. 17 October 2019, EMA/546072/2019. Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP).

    9. Food and Drug Administration. FDA Briefing Document: Meeting of the Bone, Reproductive and Urologic Drugs Advisory Committee. 2019.

     

    Για να κατεβάσετε το αρχείο σε pdf, παρακαλώ πατήστε εδώ

     

    Για να κατεβάσετε τη μονογραφία "Κατευθυντήριες γραμμές για τη διάγνωση και αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης στην Ελλάδα", παρακαλώ πατήστε εδώ

Τόµος 16ος, Τεύχος 4ο, Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2017

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΑΡΘΡΟ

Παρανεοπλασµατικά σύνδροµα από το µυοσκελετικό σύστηµα

Νικόλαος Γαλανόπουλος, Ευστράτιος Μαλτέζος

Λέξεις κλειδιά: Παρανεοπλασματικά σύνδρομα, Παρανεοπλασματική αρθρίτιδα, Υπερτροφική οστεοαρθροπάθεια, Σύνδρομο υποτροπιάζουσας οροαρνητικής συμμετρικής υμενίτιδας (αρθρίτιδας) με οίδημα με εντύπωμα, Σύνδρομο παλαμιαίας απονευρωσίτιδας και πολυαρθρίτιδας, Ογκογενής οστεομαλακία, Παρανεοπλασματική μυοπάθεια

PDF

Κατάγµατα υψηλής ευθραυστότητας στην παιδική ηλικία

Κωνσταντίνος Ρόζης, Δημήτριος Πάλλης

Λέξεις κλειδιά: Κατάγματα παιδικής ηλικίας, Χαμηλή οστική πυκνότητα, Οστεοπόρωση παιδικής ηλικίας, Κατάγματα υψηλής ευθραστότητας

PDF

Η επίδραση της µακρόχρονης χορήγησης των αµινοδιφωσφονικών στην πώρωση των καταγµάτων

Δημήτριος Μπέγκας

 Λέξεις κλειδιά: Αμινοδιφωσφονικά, Θεραπεία, Κατάγματα, Οστεοπόρωση, Πώρωση καταγμάτων

PDF

Διαταραχές οστικού µεταβολισµού στη χρόνια παγκρεατική φλεγµονή

Νικόλαος Δ. Καρακούσης

Λέξεις κλειδιά: Δυσαπορρόφηση, Μεταβολικά νοσήματα οστών, Οστική πυκνότητα, Παγκρεατικά ένζυμα, Χρόνια παγκρεατίτιδα

PDF

Για να κατεβάσετε ολόκληρο το τεύχος παρακαλώ πατήστε στον σύνδεσμο

PDF

 

Πρόσθιο εξάρθημα γόνατος επί εδάφους πρωτογενούς ολικής αρθροπλαστικής και αστάθεια επιγονατίδος μετά την αναθεώρηση της ολικής

Τόµος 21ος, Τεύχος 4ο, Οκτώβριος έως Δεκέμβριος 2022

Περιεχόμενα

Οδηγίες προς τους συγγραφείς

Ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σκευασμάτων ασβεστίου

Παιδική οστεοπόρωση και Ορθοδοντική

Εκδηλώσεις νοσημάτων συνδετικού ιστού σχετιζόμενα με νόσο COVID-19

 

 

Για να κατεβάσετε το pdf. θα πρέπει να συνδεθείτε στο λογαριασμό σας στο site και να μεταβείτε στο δεξί μενού στην επιλογή "Σκελετική Υγεία"

 

Σημείωση:

Οι συγγραφείς που υποβάλλουν άρθρο προς δημοσίευση στο περιοδικό "Σκελετική Υγεία" θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες συγγραφής που έχει εκδώσει το περιοδικό.

Για να κατεβάσετε τις οδηγίες συγγραφής, παρακαλώ πατήστε εδώ

Τόµος 16ος, Τεύχος 3ο, Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2017

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΑΡΘΡΟ

Διαταραχές της βάδισης και της ισορροπίας σε ασθενείς με καρκίνο

Ευανθία Μητσιοκάπα, Γεώργιος Γεωργούδης, Ανδρέας Φ. Μαυρογένης, Βασίλειος Ηγουμένου, Παναγιώτης Μεγαλοοικονόμος, Παναγιώτης Κουλουβάρης, Παναγιώτης Ι. Παπαγγελόπουλος

Λέξεις κλειδιά: Καρκίνος, Βάδιση, Νευρικό σύστημα

PDF

Πρόσθιο εξάρθημα γόνατος επί εδάφους πρωτογενούς ολικής αρθροπλαστικής και αστάθεια επιγονατίδος μετά την αναθεώρηση της ολικής

Παναγιώτης Τουζόπουλος, Νικόλαος Μυλωνάς, Νικόλαος Παπαντωνίου, Φωτεινή Κοκκινίδου, Νικόλαος Ναλμπάντης, Αθανάσιος Χατζηγιαννάκης

Λέξεις κλειδιά: Εξάρθρημα γόνατος, Ολική αρθροπλαστική επιφανείας, Αναθεώρηση

PDF

Επίδραση της χορήγησης αναστολέων της αντλίας πρωτονίων στα οστά

Νικόλαος Γ. Γαλανόπουλος, Ευστράτιος Καραθανάσης

Λέξεις κλειδιά: Aναστολείς αντλίας πρωτονίων, Oστική μάζα, Oστική πυκνότητα, Oστεοπόρωση, Oστεοπορωτικά κατάγματα

PDF

Διερεύνηση του ογκοκατασταλτικού ρόλου των Πολυκυστινών-1 και -2 και σε νεοπλασματικά κύτταρα οστεοσαρκώματος

Χρήστος Αδαμόπουλος, Αντώνιος Ν. Γαργαλιώνης, Ηλιάννα Ζώη, Αριστομένης Ανέστης, Λίνα Μαλάκου, Γεώργιος Αγρογιάννης, Πηνελόπη Κορκολοπούλου, Χριστίνα Πιπέρη

Λέξεις κλειδιά: Οστεοσάρκωμα, Πολυκυστίνη-1, Πολυκυστίνη-2

PDF

Για να κατεβάσετε ολόκληρο το τεύχος παρακαλώ πατήστε στον σύνδεσμο

PDF

 

Πρόσθιο εξάρθημα γόνατος επί εδάφους πρωτογενούς ολικής αρθροπλαστικής και αστάθεια επιγονατίδος μετά την αναθεώρηση της ολικής

Τόµος 16ος, Τεύχος 2ο, Απρίλιος-Ιούνιος 2017

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΑΡΘΡΟ

 Ο ρόλος της λουτροθεραπείας στην αντιμετώπιση των ασθενών με φλεγμονώδεις αρθροπάθειες

Νικόλαος Γαλανόπουλος

Λέξεις κλειδιά: Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, Αγκυλωτική Σπονδυλαρθρίτιδα, Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα, Ψωριασική Αρθρίτιδα, Λουτροθεραπεία, Πηλοθεραπεία

PDF

Οστεονέκρωση μηριαίας κεφαλής

Δημήτριος Πάλλης

Λέξεις κλειδιά: Άρθρωση ισχίου, Ισχαιμία, Μηριαία κεφαλή, Οστεονέκρωση, Οστικό έμφρακτο

PDF

 Πρωτόκολλο Φυσιοθεραπευτικής παρέμβασης σε ασθενή με αμφότερη οστεοαρθρίτιδα ισχίου, ύστερα από ολική αρθροπλαστική ισχίου

Δημήτριος Νικολάου

Λέξεις κλειδιά: Υποκεφαλικό κάταγμα μηριαίου, Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου, Φυσιοθεραπευτική Αποκατάσταση, Κλινική Αξιολόγηση, Ισορροπία

PDF

Οφθαλμικές εκδηλώσεις μετά τη χορήγηση διφωσφονικών

Νικόλαος Γαλανόπουλος, Παναγιώτα Μπουγάτσου

Λέξεις κλειδιά:Διφωσφονικά, Ζολενδρονικό οξύ, Ραγοειδιτιδα, Οφθαλμικές εκδηλώσεις

PDF

Για να κατεβάσετε ολόκληρο το τεύχος παρακαλώ πατήστε στον σύνδεσμο

PDF

Τόµος 16ος, Τεύχος 1ο, Ιανουάριος-Μάρτιος 2017

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΑΡΘΡΟ

 Συγγενής πάθηση του ισχίο

Δημήτριος Πάλλης

Λέξεις κλειδιά: Αναπτυξιακή δυσπλασία ισχίου, Ταξινόμηση Graf, Κηδεμόνας Pavlik

PDF

Περιπροθετικά κατάγµατα µηριαίου

Σπυρίδων Ζωίτσης

Λέξεις κλειδιά: Αρθροπλαστική ισχίου, Οστεοπόρωση, Περιπροθετικό κάταγμα

PDF

 ∆ιερεύνηση κατανοµής λίπους σε παραπληγικούς ασθενείς

Μαριλένα Δομάζου, Αλεξία Μπαλανίκα, Ευαγγελία Χριστάκη, Αικατερίνη Kαλαντώνη, Ελένη Λαζάρου,Έλενα Μούσα, Κων/νος Αθανασόπουλος, Πρόδρομος Κοσμίδης, Χρήστος Μπαλτάς

Λέξεις κλειδιά: Δείκτης μάζας σώματος, Λιπώδης ιστός, Μαγνητική Τομογραφία, Παραπληγία, Παχυσαρκία

PDF

∆ιαταραχές σηµατοδότησης Wnt στις καλοήθεις ινώδεις και οστικές βλάβες του κρανίου

Αναστασία Σπανού

Λέξεις κλειδιά: Ινοοστικές βλάβες του κρανιοπροσωπικού συμπλέγματος, Ινώδης δυσπλασία, Μονοπάτι Wnt-β κατενίνης

PDF

Για να κατεβάσετε ολόκληρο το τεύχος παρακαλώ πατήστε στον σύνδεσμο

PDF

Τόμος 15ος, Τεύχος 4ο, Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2016

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΑΡΘΡΟ

Σίδηρος και Οστά

 Μαρία Π. Γιαβροπούλου, Ιωάννης Γ. Γιώβος

Λέξεις κλειδιά: Οστά, Οστικός Μεταβολισμός, Σίδηρος

PDF

Αίτια δευτεροπαθούς οστεοπόρωσης στην παιδική και εφηβική ηλικία

Κωνσταντίνος Ρόζης, Δημήτριος Πάλλης, Άρτεμις Δουλγεράκη

Λέξεις κλειδιά: Δευτεροπαθής οστεοπόρωση, Έφηβοι, Κάταγμα, Παιδιά

PDF

Απεικονιστικές τεχνικές για την απεικόνιση οστού, μυϊκής μάζας και λιπώδους ιστού σε άτομα με αναπηρία

Ιωάννης Διονυσιώτης, Αθηνά Καψοκούλου, Γεωργία Ιατρίδου, Άρης Παπαχρήστος, Ιωάννης Παπαθανασίου

Λέξεις κλειδιά: Αναπηρία, Απεικόνιση, Λίπος, Μυς, Οστό

PDF

Νευρίνωμα Morton

Νικόλαος Γαλανόπουλος, Παναγιώτης Τοζόπουλος, Αθανάσιος Χατζηγιαννάκης

Λέξεις κλειδιά: Νευρίνωμα Morton

PDF

Για να κατεβάσετε ολόκληρο το τεύχος παρακαλώ πατήστε στον σύνδεσμο

PDF

Τόμος 15ος, Τεύχος 3ο, Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2016

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΑΡΘΡΟ

Σηματοδοτικό μονοπάτι WNT: Tα LRP5 και LRP6 στη σηματοδότηση στα οστά

Ιωάννα Μαρκολέφα, Γεώργιος Λάμπρου

Λέξεις κλειδιά: LRP5, LRP6, WNT, Οστά

PDF

Παράγοντες πώρωσης καταγμάτων

Γεώργιος Γεωργόπουλος, Παναγιώτης Δ. Μεγαλοοικονόμος, Γεώργιος Ν. Παναγόπουλος, Βασίλειος Γ. Ηγουμένου, Λεωνίδας Δημόπουλος, Μάρκος Λιόντος, Ευανθία Μητσιοκάπα, Ανδρέας Φ. Μαυρογένης

Λέξεις κλειδιά: Αλκοόλ, Αναστολή πώρωσης, Κάπνισμα, Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, Πώρωση, Στατίνες, Στεροειδή

PDF

Παροδική οστεοπόρωση της κύησης

Νικόλαος Γαλανόπουλος, Aθανάσιος Βερβερίδης, Στυλιανός Τόττας

Λέξεις κλειδιά: Παροδική οστεοπόρωση κύησης, Παροδικό οίδημα του μυελού των οστών κύησης

PDF

Διερεύνηση της οστικής πυκνότητας σε παραπληγικούς ασθενείς

Mαριλένα Δομάζου, Αλεξία Μπαλανίκα, Ευαγγελία Χριστάκη, Ελένη Λαζάρου, Έλενα Μούσα, Κων/νος Αθανασόπουλος, Πρόδρομος Κοσμίδης, Χρήστος Μπαλτάς

Λέξεις κλειδιά: Μέθοδος DXA, Οστεοπόρωση, Οστική πυκνότητα, Παραπληγία

PDF

Αντιοστεοπορωτική αγωγή και καρδιακή νόσος 

Διονύσιος Παρίδης, Χρήστος Δονούδης,Θεόφιλος Καραχάλιος, Γεώργιος Τροβάς

Λέξεις κλειδιά: Αντιοστεοπορωτικά φάρμακα, Επιπλοκές, Καρδιακή νόσος, Οστεοπόρωση

 PDF

Για να κατεβάσετε ολόκληρο το τεύχος παρακαλώ πατήστε στον σύνδεσμο

PDF

Τόμος 15ος, Τεύχος 2ο, Απρίλιος-Ιούνιος 2016

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΑΡΘΡΟ

Editorial: Aλγολογία

Iωάννης Παπαναστασίου

Λέξεις κλειδιά: Aλγολογία

PDF

Φυσική αποκατάσταση μυών, τενόντων,συνδέσμων

Ιωάννης Ελ. Διονυσιώτης, Αθηνά Καψοκούλου, Ιωάννης-Αλέξανδρος Τζάνος, Ελένη Σαμλίδη, Γεωργία Ιατρίδου, Δημήτριος Γουλές

Λέξεις κλειδιά: Αποκατάσταση, Μύες, Σύνδεσμοι, Τένοντες

PDF

Προληπτικός ιατρικός έλεγχος σε παιδιά και εφήβους πριν τη συμμετοχή στην άθληση

Παναγιώτης Δ. Μεγαλοοικονόμος, Βασίλειος Ηγουμένου, Γεώργιος Ν. Παναγόπουλος, Χρήστος Βώττης, Ευανθία Μητσιοκάπα, Παναγιώτης Κουλουβάρης, Ανδρέας Φ. Μαυρογένης

Λέξεις κλειδιά: Αθλητισμός, Νεαροί Αθλητές, Προληπτικός Έλεγχος

PDF

Απεικονιστική διερεύνηση έκτοπου (ετερότοπου) οστεοποίησης σε ασθενείς με κάκωση νωτιαίου μυελού

Mαριλένα Δομάζου, Αλεξία Μπαλανίκα, Ευαγγελία Χριστάκη, Αικατερίνη Καλαντώνη, Κων/νος Αθανασόπουλος, Πρόδρομος Κοσμίδης, Χρήστος Μπαλτάς

Λέξεις κλειδιά: Έκτοπος (ετερότοπος) οστεοποίηση, Κάκωση νωτιαίου μυελού, Μαλακά μόρια

PDF

Ο ρόλος των βιολογικών θεραπειών στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας 

Κατερίνα Κατσαλήρα, Νικόλαος Γαλανόπουλος

Λέξεις κλειδιά: Oστεοαρθρίτιδα, Adalimumab, anti-TNFα θεραπεία, Etanercept, Infliximab, Tanezumab, TNFα

 PDF

Η επίδραση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων στην υγεία: οφέλη και πεποιθήσεις

Δήμητρα Μπασδραγιάννη, Αναστασία Δέδε

Λέξεις κλειδιά: Γαλακτοκομικά προϊόντα, Kατάγματα, Kορυφαία οστική πυκνότητα, Oστεοπόρωση

PDF 

Παράρτημα: Συστάσεις της European League Against Rheumatism (EULAR) για την
Οστεοαρθρίτιδα

Κατερίνα Κατσαλήρα, Νικόλαος Γαλανόπουλος

Λέξεις κλειδιά: Oστεοαρθρίτιδα, Ρευματολογία, EULAR

PDF

Για να κατεβάσετε ολόκληρο το τεύχος παρακαλώ πατήστε στον σύνδεσμο

PDF

Τόμος 15ος, Τεύχος 1ο, Ιανουάριος-Μάρτιος 2016

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΑΡΘΡΟ

Διαιτητικό νάτριο και σκελετός

Μαρία Γιαβροπούλου, Ιωάννης Γιώβος

Λέξεις κλειδιά: Aσβέστιο, Διαιτητικό νάτριο, Oστεοπόρωση

PDF

Ο ρόλος των βιολογικών θεραπειών στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας

Νικόλαος Γαλανόπουλος, Κατερίνα Κατσαλήρα

Λέξεις κλειδιά: Οστεοαρθρίτιδα, IL-1β, IL-6, IL-15, IL-17, TNFα

PDF

Η μηχανική σηματοδότηση στους οστεοβλάστες

Γεωργία Νταλαγιώργου, Χρήστος Αδαμόπουλος, Αντώνης Γαργαλιώνης, Αναστασία Σπυροπούλου, Κωνσταντίνος Καραμεσίνης, Χριστίνα Πιπέρη

Λέξεις κλειδιά: Κύτταρα περιοδοντικού συνδέσμου, Μεταγωγή σήματος, Μηχανική διέγερση, Μηχανικό φορτίο, Οστεοβλάστες

PDF

Ινώδης Δυσπλασία

Μαρία Αρετή

Λέξεις κλειδιά: Ινώδης δυσπλασία, Σύνδρομο Mazabraud, Σύνδρομο McCune-Albright

PDF

Παθογένεια, φυσική εξέλιξη και θεραπεία του πολλαπλού μυελώματος

Βασίλειος Ηγουμένου, Παναγιώτης Δ. Μεγαλοοικονόμος, Γιώργος Ν. Παναγόπουλος, Χρήστος Βώττης, Ευανθία Μητσιοκάπα, Κωνσταντίνος Σταθόπουλος, Ιωάννης Παπαναστασίου, Ανδρέας Φ. Μαυρογένης

Λέξεις κλειδιά: Μυελός των οστών, Μυέλωμα, Οστεολυτικές αλλοιώσεις, Παραπρωτεΐνες, Πλασματοκύτταρα

 PDF

Μελέτη της σκελετικής υγείας ενήλικων πασχόντων απο τη νόσο της γαλακτοζαιμίας:
Μια ανασκόπηση

Μαρία Καλογεράκου, Γεώργιος Λάμπρου

Λέξεις κλειδιά: Ασβέστιο, Βιταμίνη D, Γαλακτοζαιμία, Οστική Πυκνότητα, Ωοθηκική ανεπάρκεια

PDF 

Για να κατεβάσετε ολόκληρο το τεύχος παρακαλώ πατήστε στον σύνδεσμο

PDF

Παθογένεια, φυσική εξέλιξη και θεραπεία του πολλαπλού μυελώματος

Τόμος 14ος, Τεύχος 3ο, Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2015

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΑΡΘΡΟ

Ο ρόλος των ανταγωνιστών των ισταμινικών υποδοχέων τύπου-2 στην πρόληψη των γαστρεντερικών παρενεργειών από τη χρήση αντιφλεγμονωδών ουσιών

Ιωάννης Κ. Tριανταφυλλόπουλος, Ελευθέριος Β. Καραδήμας

Λέξεις κλειδιά: Aναστολείς Η2 υποδοχέων, Mη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, Φαμοτιδίνη

PDF

Επώδυνα ενδοκρινολογικά μυικά σύνδρομα

Διονύσιος Παρίδης, Ανδρέας Ριζούλης, Θεόφιλος Καραχάλιος

Λέξεις κλειδιά: Αρθραλγίες, Μυαλγία, Ορμόνες, Πόνος

PDF

Οστική νοσος Paget

Διονύσιος Ι. Παρίδης, Γεώργιος Α. Κόκκινος, Αχιλλέας Σιτράς, Θεόφιλος Σ. Καραχάλιος, Κωνσταντίνος Ν. Μαλίζος

Λέξεις κλειδιά: Ζολεδρονάτη, Μυοσκελετικός πόνος, Νόσος Paget, Οστική νόσος

PDF

Η οστική πυκνότητα στους ασθενείς με HIV λοίμωξη

Eυανθία Μητσιοκάπα, Παναγιώτης Δ. Μεγαλοοικονόμος, Γεώργιος Ν. Παναγόπουλος, Βασίλειος Ηγουμένου, Χρήστος Βώττης, Ιωάννης Γαλανόπουλος, Κωνσταντίνος Σταθόπουλος, Ανδρέας Φ. Μαυρογένης

Λέξεις κλειδιά: Oστεοπενία, Oστεοπόρωση, Oστική πυκνότητα, HIV, HIV λοίμωξη

PDF

Οστεονέκρωση στους ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας

Νικόλαος Γαλανόπουλος

Λέξεις κλειδιά: Αναστολείς νουκλεοσιδικής αντίστροφης τρανσκρυπτάσης, Αναστολείς της πρωτεάσης, Ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, Οστεονέκρωση,Υψηλής ενεργότητας αντιϊική θεραπεία, HIV

 PDF

Για να κατεβάσετε ολόκληρο το τεύχος παρακαλώ πατήστε στον σύνδεσμο

PDF

Τόμος 14ος, Τεύχος 2ο, Απρίλιος-Αύγουστος 2015

Τόμος 14ος, Τεύχος 2ο, Απρίλιος-Αύγουστος 2015

Περιεχόμενα

Σηµείωµα Έκδοσης

Oδηγίες προς τους συγγραφείς

Καρδιοαναπνευστικά προβλήµατα στην κύφωση

Πόσο χρόνο πρέπει να διαρκεί η αντιοστεοπορωτική θεραπεία;

Ο ρόλος των αυξητικών παραγόντων στην αποκατάσταση των κακώσεων του αρθρικού

Αιτιοπαθογένεια, κλινικές εκδηλώσεις και διάγνωση του συνδρόµου Marfan

Φαινυλκετονουρία και σκελετική υγεία: µια συστηµατική µετα-αναλυτική προσέγγιση

 

Για να κατεβάσετε το pdf, παρακαλώ πατήστε εδώ

Τόμος 14ος, Τεύχος 1ο, Ιανουάριος-Μάρτιος 2015

Τόμος 14ος, Τεύχος 1ο, Ιανουάριος-Μάρτιος 2015

Περιεχόμενα

Ο ρόλος της βιταµίνης D στην αγκυλωτική σπονδυλαρθρίτιδα

∆ιάχυτη ιδιοπαθής σκελετική υπερόστωση

Η επίδραση της αυξητικής ορµόνης και του ινσουλινοειδούς αυξητικού παράγοντα 1 στο µεταβολισµό των οστών και την οστεοπόρωση

∆ιατροφικοί περιορισµοί στη βιοενεργητική και οξειδοαναγωγική κατάσταση του εγκεφάλου

Ανεπιθύµητες ενέργειες και αλληλεπιδράσεις φαρµάκων στη διαχείριση γυναικών στη µετεµµηνοπαυσιακή οστεοπόρωση

 

Για να κατεβάσετε το pdf. παρακαλώ πατήστε εδώ

Τόμος 13ος, Τεύχος 4ο, Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2014

Τόμος 13ος, Τεύχος 4ο, Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2014

Περιεχόμενα

Ο ρόλος της κυτταροκίνης RANKL σε ένα νέο γενετικό µοντέλο οστεοπόρωσης. Νεότερα δεδοµένα και µελλοντικές προοπτικές

Η οστική νόσος στη β-θαλασσαιµία

Οστικές µεταβολές σε συνθήκες µικροβαρύτητας και κατάκλισης

Ο ρόλος της βιταµίνης D στη φυµατίωση

 

Για να κατεβάσετε το pdf, πατήστε εδώ

Τόμος 13ος, Τεύχος 3ο, Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2014

Τόμος 13ος, Τεύχος 3ο, Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2014

Περιεχόμενα 

Σηµείωµα έκδοσης

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και καταγµατικός κίνδυνος

Aναστολείς FGF 23 στη χρόνια νεφρική νόσο

Ο ρόλος της ∆ενοσουµάµπης σε ασθενείς µε κακοήθεια. Νεότερα δεδοµένα και µελλοντικές προοπτικές

Νευρωνικη ρύθµιση της οστικής ανακατασκευής στον άνθρωπο

 

Για να κατεβάσετε το pdf, πατήστε εδώ

Τόμος 13ος, Τεύχος 2ο, Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος 2014

Τόμος 13ος, Τεύχος 2ο, Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος 2014
Περιεχόμενα
 
Οστεοκύτταρα και µηχανοστατική λειτουργία. Μικροροϊκά συστήµατα
 
Ανασκόπηση των αναθεωρηµένων κατευθυντήριων οδηγιών για την Παιδιατρική DXA 2013
 
Υποφωσφατασία
 
H οστεοπόρωση ως φλεγµονώδης διαδικασία, ο ρόλος και ο µηχανισµός δράσης των διαµεσολαβητών φλεγµονής
 
SERMs και καρδιαγγειακή νόσος
 
 
Για να κατεβάσετε το pdf, πατήστε εδώ