• Εμβολιασμός κατά της νόσου COVID-19 & Θεραπεία της οστεοπόρωσης

    Η οστεοπόρωση, ως χρόνια πάθηση, απαιτεί διαρκή ιατρική παρακολούθηση για τον περιορισμό του κινδύνου πρόσθετης οστικής απώλειας, και την εμφάνιση κατάγματος. Η καθυστέρηση ή η απότομη διακοπή ορισμένων αντιοστεοπορωτικών φαρμάκων μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών.

    Η πανδημία COVID-19 έχει επηρεάσει σοβαρά όλες τις πτυχές της ζωής παγκοσμίως και επηρέασε επίσης ασθενείς με μυοσκελετικές παθήσεις καθώς και τη φροντίδα που τους δόθηκε. Η δυνατότητα εμβολιασμού εγείρει ερωτήσεις για το αν υπάρχει αντένδειξη με τη θεραπεία της οστεοπόρωσης.

    Τα εμβόλια για τον COVID-19 (δηλαδή έναντι του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2) που έχουν λάβει και θα λάβουν σχετική έγκριση μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια σε ασθενείς με οστεοπόρωση, καθώς και σε ασθενείς που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή.

    IV διφωσφονικά

    Συστήνεται διάστημα 1 εβδομάδας μεταξύ της ενδοφλέβιας έγχυσης του IV διφωσφονικού και του εμβολίου έναντι στη νόσο COVID-19 ώστε σε πιθανή εμφάνιση αντίδρασης οξείας φάσης να είναι εφικτή η διάκριση εάν προέρχεται από το ενδοφέβλιο διφωσφωνικό ή από το εμβόλιο κατά της COVID-19.

    Denosumab 

    Συστήνεται διάστημα 4-7 ημερών μεταξύ της ένεσης Denosumab και του εμβολίου έναντι στη νόσο COVID-19 ώστε να είναι εφικτή η διάκριση πιθανής αντίδρασης στο σημείο της ένεσης από που προέρχεται εάν γίνει στον ίδιο βραχίονα με το εμβόλιο. Εναλλακτικά, η ένεση Denosumab μπορεί να γίνει στον άλλο βραχίονα (στο άνω τμήμα του) ή σε διαφορετικό σημείο χορήγησης (κοιλιακή χώρα ή  επάνω μέρος των μηρών) σε περίπτωση που χρειάζεται να γίνει ταυτόχρονα με το εμβόλιο κατά της COVID-19. Η θεραπεία με Denosumab δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να καθυστερεί πάνω από 7 μήνες από την προηγούμενη δόση Denosumab.

    Λοιπές αγωγές (από του στόματος διφωσφονικά, τεριπαρατίδη, ραλοξιφένη, ασβέστιο, βιταμίνη D) δεν χρειάζονται κάποια αλλαγή.
  • Επικαιροποίηση των Κατευθυντήριων Οδηγιών του ΕΛΙΟΣ για την αναβολική θεραπεία

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

     

    Καθώς μετά την εκπόνηση των κατευθυντήριων οδηγιών του ΕΛ.Ι.ΟΣ για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, διάφορες ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο (ΗΠΑ-Καναδά, Ευρώπη, Ιαπωνία) ενέκριναν τη Ρομοσοζουμάμπη (Romosozumab), μια νέα αναβολική αγωγή με διαφορετικό μηχανισμό δράσης από την τεριπαρατίδη και την αμπαλοπαρατίδη για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, θεωρήσαμε απαραίτητο να επικαιροποιήσουμε τις υπάρχουσες οδηγίες στο κεφάλαιο της αναβολικής αγωγής.

     

    ΡΟΜΟΣΟΖΟΥΜΑΜΠΗ

    Η ρομοσοζουμάμπη είναι ένα αναβολικό φάρμακο που αυξάνει την οστική παραγωγή και μειώνει την οστική απορρόφηση. Χορηγείται μια φορά τον μήνα (210 mg) για 1 έτος και η χορήγησή του συνοδεύεται από μεγάλες αυξήσεις της οστικής πυκνότητας τόσο της σπονδυλικής στήλης όσο και του ισχίου συνέπεια της διέγερσης της οστικής κατασκευής [1].

    Δυο μεγάλες κλινικές μελέτες διενεργήθηκαν για να ελέγξουν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου στη μείωση των σπονδυλικών και μη σπονδυλικών καταγμάτων. Η μελέτη FRAME (Fracture Study in Postmenopausal Women with Osteoporosis) [2] περιέλαβε 7180 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες στις οποίες χορηγήθηκε μηνιαία ρομοσοζουμάμπη ή placebo. Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι η ρομοσοζουμάμπη μείωσε σε 1 έτος τα σπονδυλικά κατάγματα κατά 73% σε σύγκριση με την ομάδα placebo [Σχετικός κίνδυνος (ΣΚ) 0.27; 95% διάστημα εμπιστοσύνης (ΔΕ) 0.16-0.47], αλλά όχι τα μη σπονδυλικά κατάγματα. Τους επόμενους 12 μήνες όλοι οι ασθενείς συνέχισαν με δενοσουμάμπη. Στους 24 μήνες οι ασθενείς που είχαν ξεκινήσει με ρομοσοζουμάμπη και συνέχισαν με δενοσουμάμπη είχαν 75% μείωση των νέων σπονδυλικών καταγμάτων (ΣΚ 0.25; 95% ΔΕ 0.16-0.40). Τέλος, στη μελέτη επέκτασης της FRAME στην οποία χορηγήθηκε δενοσουμάμπη 1 ακόμα έτος (συνολικά 1 έτος ρομοσοζουμάμπη και 2 έτη δενοσουμάμπη) διατηρήθηκε όχι μόνο ο μειωμένος κίνδυνος κατάγματος αλλά και οι αυξήσεις της οστικής πυκνότητας στο ισχίο και τη σπονδυλική στήλη [3].

    Στην ARCH (Active-Controlled Fracture Study in Postmenopausal Women with Osteoporosis at High Risk) μελέτη [4], 1 έτος θεραπεία με ρομοσοζουμάμπη ακολουθούμενη από 1 έτος αλενδρονάτη συγκρίθηκε με τη χορήγηση 2 ετών αλενδρονάτης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με υψηλό κίνδυνο για κάταγμα. Η μελέτη έδειξε ότι η αλληλουχία ρομοσοζουμάμπη/αλενδρονάτη συγκρινόμενη με την αλενδρονάτη/αλενδρονάτη συνοδεύεται από 48% μείωση των σπονδυλικών καταγμάτων σε 24 μήνες (ΣΚ 0.52; 95% ΔΕ 0.40-0.66), 38% μείωση του κινδύνου κατάγματος του ισχίου [Λόγος κινδύνου (ΛΚ) 0.62; 95% ΔΕ 0.42-0.92] και 19% μείωση του κινδύνου μη σπονδυλικού κατάγματος (ΛΚ 0.81; 95% ΔΕ 0.66-0.99).

    Η ρομοσοζουμάμπη έχει επίσης χορηγηθεί και σε άνδρες με οστεοπόρωση [5], χωρίς προς το παρόν να έχει πάρει έγκριση.

    Τέλος, μια συστηματική ανασκόπηση σχετικά με τις προτιμήσεις των ασθενών ανέφερε ότι οι ενέσεις δεν ενοχλούν τους ασθενείς εάν αυτές δεν είναι συχνές [6].

     

    ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ

    Στη μελέτη FRAME [2] δεν υπήρχαν διαφορές μεταξύ της ομάδας της ρομοσοζουμάμπης και της ομάδας placebo όσον αφορά τα καρδιαγγειακά συμβάντα ενώ στη μελέτη ARCH [4] παρατηρήθηκε ανισορροπία το πρώτο έτος θεραπείας με 50 ασθενείς της ομάδας της ρομοσοζουμάμπης σε σύγκριση με 38 της ομάδας της αλενδρονάτης να αναφέρουν μείζονα καρδιαγγειακά συμβάντα [Odds ratio (OR) 1.31; 95% ΔΕ 0,85-2.00]. Επειδή στη μελέτη ARCH η σύγκριση έγινε με την αλενδρονάτη συζητείται η υπόθεση η αλενδρονάτη να μειώνει τα καρδιαγγειακά συμβάντα [7]. Το θέμα όμως αυτό είναι αβέβαιο την παρούσα στιγμή και παρά το γεγονός ότι οι αριθμοί των καρδιαγγειακών συμβαμάτων είναι μικροί και τα διαστήματα εμπιστοσύνης μεγάλα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός φαρμάκων [8] (όπως και οι υπόλοιποι ρυθμιστικοί οργανισμοί [9]) έθεσε μια προειδοποίηση στην έγκριση του φαρμάκου ώστε να μην χορηγείται σε ασθενείς με ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου ή αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

    Επίσης στη μελέτη FRAME [2], αναφέρθηκε μια περίπτωση οστεονέκρωσης της γνάθου στην ομάδα της ρομοσοζουμάμπης και καμία στην ομάδα placebo. Μια ακόμη περίπτωση παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της χορήγησης δενοσουμάμπης σε μια γυναίκα που είχε πάρει πριν ρομοσοζουμάμπη. Στη μελέτη ARCH [4] περιπτώσεις οστεονέκρωσης της γνάθου δεν αναφέρθηκαν κατά το πρώτο έτος θεραπείας ενώ 2 περιπτώσεις αναφέρθηκαν κατά το δεύτερο έτος, 1 στην ομάδα που πήρε μόνο αλενδρονάτη και 1 στην ομάδα που πήρε ρομοσοζουμάμπη και συνέχισε με αλενδρονάτη.

    Όσον αφορά τα άτυπα κατάγματα του μηριαίου στη μελέτη FRAME [2] παρατηρήθηκε 1 τέτοιο κάταγμα σε ασθενή που έλαβε ρομοσοζουμάμπη.

    Κατά τη διάρκεια της μελέτης ARCH [4] αναφέρθηκαν 6 άτυπα κατάγματα του μηριαίου κατά το δεύτερο έτος της μελέτης, 4 στην ομάδα που έλαβε μόνο αλενδρονάτη και 2 στην ομάδα ρομοσοζουμάμπη/αλενδρονάτη.

    Τοπικές αντιδράσεις στις θέσεις της ένεσης παρατηρήθηκαν σε ποσοστό 3% στην ομάδα placebo και 5% στην ομάδα της ρομοσοζουμάμπης κατά τη διάρκεια της μελέτης FRAME. Παρόμοια ποσοστά παρατηρήθηκαν και στη μελέτη ARCH [9].

    Τέλος, η θεραπεία με ρομοσοζουμάμπη δεν συνοδεύεται από ανάπτυξη νέων όγκων κατά τη διάρκεια των μελετών που χορηγήθηκε.

     

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

    Η ρομοσοζουμάμπη μειώνει τα σπονδυλικά, μη σπονδυλικά και τα κατάγματα του ισχίου σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με οστεοπόρωση και αυξημένο κίνδυνο κατάγματος.

     

    ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

    • Η ρομοσοζουμάμπη αποτελεί φάρμακο πρώτης επιλογής για μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με οστεοπόρωση, και αυξημένο κίνδυνο για κάταγμα (Bαθμός Α).
    • Η συνιστώμενη δόση είναι 210 mg με υποδόρια ένεση μηνιαία και η διάρκεια θεραπείας είναι 1 έτος.
    • Δεν συνιστάται η χορήγησή της σε ασθενείς με ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου ή αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.
    • Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που συμπληρώνουν την αγωγή με ρομοσοζουμάμπη συστήνεται να συνεχίσουν με αντικακαταβολική αγωγή ώστε να διατηρήσουν τα κέρδη της αύξησης της οστικής πυκνότητας και του μειωμένου κινδύνου κατάγματος (Βαθμός Α).

     

     ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

    1. Holdsworth G, Roberts SJ, Ke HZ. Novel actions of sclerostin on bone. J Mol Endocrinol. 2019;62(2):R167–R185.

    2. Cosman F, Crittenden DB, Adachi JD, et al. Romosozumab treatment in postmenopausal women with osteoporosis. N Engl J Med. 2016;375(16):1532–1543.

    3. Lewiecki EM, Dinavahi RV, Lazaretti-Castro M, et al. One year of romosozumab followed by two years of denosumab maintains fracture risk reductions: results of the FRAME extension study. JBone Miner Res. 2019;34(3):419–428.

    4. Saag KG, Petersen J, Brandi ML, et al. Romosozumab or alendronate for fracture prevention in women with osteoporosis.

    N Engl J Med. 2017;377(15):1417–1427.

    5. Lewiecki EM, Blicharski T, Goemaeire S, et al. A phase III randomized placebo-controlled trial to evaluate efficacy and safety of romosozumab in men with osteoporosis. J Clin Endocrinol Metab. 2018;103:3183-3193.

    6. Barrionuevo P, Gionfriddo MR, Castaneda-Guarderas A, et al. Women’s values and preferences regarding osteoporosis treatments: a systematic review. J Clin Endocrinol Metab.

    2019;104(5):1631–1636.

    7. Kang JH, Keller JJ, Lin HC. Bisphosphonates reduced the risk of acute myocardial infarction: a 2-year follow-up study. Osteoporos Int. 2013;24(1):271–277.

    8. 17 October 2019, EMA/546072/2019. Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP).

    9. Food and Drug Administration. FDA Briefing Document: Meeting of the Bone, Reproductive and Urologic Drugs Advisory Committee. 2019.

     

    Για να κατεβάσετε το αρχείο σε pdf, παρακαλώ πατήστε εδώ

     

    Για να κατεβάσετε τη μονογραφία "Κατευθυντήριες γραμμές για τη διάγνωση και αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης στην Ελλάδα", παρακαλώ πατήστε εδώ

  • Ομιλίες από τη διαδικτυακή επιστημονική συνάντηση ΕΛΙΟΣ-ΕΕΜΜΟ "Φθινοπωρινές Ημέρες Οστεοπόρωσης"

    Η διαδικτυακή κοινή επιστημονική συνάντηση ΕΛΙΟΣ - ΕΕΜΜΟ "Φθινοπωρινές Ημέρες Οστεοπόρωσης" παρουσιάζεται στο επίσημο κανάλι του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης στο youtube.
     
    Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις ομιλίες και τα περιστατικά στο παρακάτω link:
     

Τόμος 4ος, Τεύχος 3ο, Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2005

Τόμος 4ος, Τεύχος 3ο, Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2005

Περιεχόμενα:

 


Το πρόβλημα της μακροχρόνιας συμμόρφωσης: Γιατί οι ασθενείς με οστεοπόρωση δεν συνεχίζουν τη θεραπεία


Καθημερινή ή μηνιαία χορήγηση ιμπανδρονάτης;


Θεραπευτικά σχήματα που περιλαμβάνουν διφωσφονικά και PTH (ή τεριπαρατίδη) για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης


Οστεονέκρωση της γνάθου μετά από χρήση διφωσφονικών


Πρόγνωση της οστεοπόρωσης βάσει της αρχικής μέτρησης οστικής πυκνότητας


Επίδραση των ορμονών του φύλου στην οστική πυκνότητα και στη γεωμετρία των οστών


Διερεύνηση των πτώσεων στους ηλικιωμένους

 

Για να κατεβάσετε το pdf.πατήστε εδώ

Τόμος 4ος, Τεύχος 2ο, Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος 2005

Τόμος 4ος, Τεύχος 2ο, Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος 2005

Περιεχόμενα:

 

Το επίκτητο σύνδρομο ανοσοεπάρκειας ως παράγοντας κινδύνου για οστεοπόρωση


Η πρόληψη της οστεοπόρωσης σε έφηβες γυναίκες


Ρανελικό στρόντιο. Δράση σε δύο κατευθύνσεις


Στατίνες και οστεοπόρωση


Βιταμίνη Κ και οστεοπόρωση


Κατάγματα εκ κοπώσεως


Φυσική αγωγή και οστεοπόρωση


Προγράμματα άσκησης

 

Για να κατεβάσετε το pdf.πατήστε εδώ

Τόμος 4ος, Τεύχος 1ο, Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος 2005

Τόμος 4ος, Τεύχος 1ο, Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος 2005

Περιεχόμενα:

 

Αλενδρονάτη. Κίνδυνος από την αυξημένη καταστολή της οστικής εναλλαγής;


Θειϊκή γλυκοσαμίνη και οστεοαρθρίτιδα. Υπάρχει όντως ευνοϊκή επίδραση στα συμπτώματα και τροποποιητική δράση στον αρθρικό χόνδρο; Η διαμάχη συνεχίζεται!


Χρόνιος μυοσκελετικός πόνος


Μυοσκελετικά χαλαρωτικά φάρμακα (Skeletal Muscle Relaxants)


Ινσουλινοειδής αυξητικός παράγοντας-Ι και οστούν


MR Αρθρογράφημα: Κλινικές ενδείξεις, ειδικότητα, ευαισθησία, ακρίβεια


Επίπτωση, αίτια και συνέπειες υποσιτισμού


Μέθοδοι εντοπισμού του υποσιτισμού – διατροφική αξιολόγηση


Ανθρωπομετρικές μετρήσεις


Αλληλεπίδραση της κατάστασης θρέψης και της ποιότητας ζωής στην Τρίτη ηλικία

 

Για να κατεβάσετε το pdf.πατήστε εδώ

Τόμος 3ος, Τεύχος 4ο, Oκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2004

Τόμος 3ος, Τεύχος 4ο, Oκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2004

Περιεχόμενα:

 


9ο Διεθνές Σεμινάριο Ελληνικού Ινστιτούτου Οστεοπόρωσης (ΕΛ.Ι.ΟΣ)
Επιστημονικό Πρόγραμμα

Περιλήψεις Ομιλιών / Αbstracts

 

Για να κατεβάσετε το pdf.πατήστε εδώ

 

 

Τόμος 3ος, Τεύχος 3ο, Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2004

Τόμος 3ος, Τεύχος 3ο, Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2004

Περιεχόμενα:

 


Προγράμματα παρέμβασης στην κοινότητα για την επίτευξη και διατήρηση της κορυφαίας οστικής μάζας


Συμβουλευτικά προγράμματα σε περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκες για την πρόληψη της οστεοπόρωσης


Νοσηλευόμενος οστεοπορωτικός ασθενής


Συμβολή σκευασμάτων ασβεστίου και βιταμίνης D στην κάλυψη των ημερησίων αναγκών σε ασβέστιο και βιταμίνη D


Διαιτητικές συστάσεις πρόσληψης ασβεστίου και βιταμίνης D, περιεκτικότητα και βιοδιαθεσιμότητα τροφίμων στα συγκεκριμένα συστατικά, δεδομένα επιδημιολογικών μελετών σε ο,τι αφορά την κάλυψη ημερησίων αναγκών σε ασβέστιο και βιταμίνη D


Bιοδιαθεσιμότητα ασβεστίου και βιταμίνης D  σε εμπλουτισμένα τρόφιμα και συμβολή τους στην κάλυψη των ημερησίων αναγκών


Φυτοοιστρογόνα: Nεότερα δεδομένα


ω-3 λιπαρά οξέα και οστεοπόρωση


Κάπνισμα, αλκοόλ, καφεΐνη. Πως επηρεάζουν την υγεία των οστών;


Επίδραση της πρόσληψης πρωτεΐνης και νατρίου στο σκελετικό μεταβολισμό και στην ομοιόσταση ασβεστίου

 

Για να κατεβάσετε το pdf.πατήστε εδώ

Τόμος 3ος, Τεύχος 2ο, Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος 2004

Τόμος 3ος, Τεύχος 2ο, Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος 2004

Περιεχόμενα:

 


Επιδημιολογία οστεοπορωτικών καταγμάτων


Υποδιάγνωση της οστεοπόρωσης στους νοσηλευόμενους σε ορθοπαιδικές κλινικές


Φυσιοθεραπευτική πρόληψη καταγμάτων. Τι δεν κάνουμε


Διερεύνηση οστικού μεταβολισμού των νοσηλευομένων με κάταγμα


Χειρουργικές ιδιαιτερότητες οστεοπορωτικού ασθενούς (τεχνικές, υλικά)


Διατροφική εκτίμηση και αντιμετώπιση του νοσηλευομένου οστεοπορωτικού ασθενούς


Φαρμακευτική παρέμβαση για τον νοσηλευόμενο οστεοπορωτικό ασθενή


Ο οστεοπορωτικός ασθενής μετά την έξοδο του από το νοσοκομείο. Μια πρόταση για τη συνεργασία νοσοκομειακού και εξωνοσοκομειακού θεραπευτή


Διφωσφονικά και πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός


Υψηλός ρυθμός οστικής εναλλαγής σε ασθενείς με άσηπτη χαλάρωση ολικών αρθροπλαστικών του ισχίου

 

Για να κατεβάσετε το pdf.πατήστε εδώ

Τόμος 3ος, Τεύχος 1ο, Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος 2004

Τόμος 3ος, Τεύχος 1ο, Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος 2004

Περιεχόμενα:

 


Ψυχολογική προσαρμογή της γυναίκας στη μετεμμηνοπαυσιακή ζωή


Ο ρόλος των διφωσφονικών στην παιδιατρική


Ιμπαδρονάτη: νέες προοπτικές στη θεραπεία της οστεοπόρωσης


Οστεοπόρωση εκ μεταμοσχεύσεως συμπαγούς οργάνου


Παράγων RANKL, οστεοπροτεγερίνη (OPG) και οστικός μεταβολισμός


Ρόλος του ασβεστίου και της βιταμίνης D στον οστικό μεταβολισμό, προσδιορισμός συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης και επιδημιολογικά δεδομένα πραγματικής πρόσληψης ασβεστίου και βιταμίνης D


Έκθεση στον ήλιο και βιταμίνη D


Hχο-οστεοπυκνομετρία. Νεότερα δεδομένα

 

Για να κατεβάσετε το pdf.πατήστε εδώ

Τόμος 2ος, Τεύχος 4ο, Συμπλήρωμα, Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2003

Τόμος 2ος, Τεύχος 4ο, Συμπλήρωμα, Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2003

Περιεχόμενα:

 

Ι. Εισαγωγή

ΙΙ. Μεθοδολογία

ΙΙΙ. Διάγνωση οστεοπόρωσης

ΙV. Θεραπεία οστεοπόρωσης

V. Μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις

VI. Οστεοπόρωση και κορτικοστεροειδή

VII. Aνδρική οστεοπόρωση

VIII. Παράρτημα

 


Για να κατεβάσετε το pdf.πατήστε εδώ

Τόμος 2ος, Τεύχος 4ο, Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2003

Τόμος 2ος, Τεύχος 4ο, Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2003

Περιεχόμενα:

 


8ο Διεθνές Σεμινάριο Ελληνικού Ινστιτούτου Οστεοπόρωσης (ΕΛ.Ι.ΟΣ) Επιστημονικό πρόγραμμα


Περιλήψεις Ομιλιών / Abstracts

 

Για να κατεβάσετε το pdf.πατήστε εδώ

 

 

Τόμος 2ος, Τεύχος 3ο, Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2003

Τόμος 2ος, Τεύχος 3ο, Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2003

Περιεχόμενα:

 


Editorial


Μη κυβερνητικές οργανώσεις και οστεοπόρωση


Η ψυχοκοινωνική προσαρμογή του ηλικιωμένου στη σημερινή πραγματικότητα


Παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση


Διατροφή και σκελετική υγεία


Φυσικοθεραπευτική παρέμβαση στην εγκατεστημένη οστεοπόρωση


Ο ρόλος του ακτινολόγου στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης


Η παραθορμόνη (τεριπαρατίδη) και άλλοι αναβολικοί παράγοντες στη θεραπεία της οστεοπόρωσης


Θεραπευτική αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης με διφωσφονικά


Ο καθορισμός στην κλινική πράξη των φυσιολογικών τιμών της παραθορμόνης σε άτομα με επάρκεια βιταμίνης D


Mη επεμβατικές απεικονιστικές μέθοδοι μελέτης της αρχιτεκτονικής του οστού

 

Για να κατεβάσετε το pdf.πατήστε εδώ

Τόμος 2ος, Τεύχος 2ο, Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος 2003

Τόμος 2ος, Τεύχος 2ο, Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος 2003

Περιεχόμενα:

 


Κίνδυνοι και οφέλη από τη χορήγηση οιστρογόνων και προγεσταγόνων σε υγιείς μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες (Μελέτη WHI)


Οστεοπόρωση κυήσεως


Μεταβολές οστικής μάζας στον υπερπαραθυρεοειδισμό


Επιβίωση ηλικιωμένων ασθενών μετά από κάταγμα του κάτω πέρατος της κερκίδας


Χειρουργική θεραπεία οστεοπορωτικών σπονδυλικών καταγμάτων. Κυφοπλαστική – Μία νέα τεχνική


Δείκτες οστικής εναλλαγής σε γυναίκες αθλήτριες


Κατάθλιψη και οστεοπόρωση


Οι επιδράσεις του καπνίσματος στην οστική μάζα


Ανθεκτική στο άλας του τρυγικού οξέος όξινη φωσφατάση


Φυσιολογία καλσιτονίνης

 

Για να κατεβάσετε το pdf.πατήστε εδώ

Τόμος 2ος, Τεύχος 1ο, Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος 2003

Τόμος 2ος, Τεύχος 1ο, Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος 2003

Περιεχόμενα:

 

Editorial


Παράγοντες που επηρεάζουν την οστική πυκνότητα σε νέους ενήλικες άνδρες


Σύγκριση του καταγματικού κινδύνου στα δύο φύλα


Συχνότητα μέτρησης οστικής πυκνότητας σε υγιείς περι- και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες


Υπερβιταμίνωση Α και κατάγματα


Τριάδα των αθλητριών


Η επίδραση της κύησης στην οστική πυκνότητα


Αλενδρονάτη σε θεραπευτική δοσολογία 70 mg

 


Για να κατεβάσετε το pdf.πατήστε εδώ

Τόμος 1ος, Τεύχος 3ο, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2002

Τόμος 1ος, Τεύχος 3ο, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2002

Περιεχόμενα:

 

Οστεοπόρωση στους άνδρες


Ο μεταβολισμός του ασβεστίου στο έμβρυο


Ατελής οστεογένεση - γονιδιακή νόσος


Οστεοπορωτικό κάταγμα και συσχέτισή του με την οστική πυκνότητα (BMD)


Aντισυλληπτικά και οστεοπόρωση


Η επίδραση των προϊόντων σόγιας στο σκελετό


Απώλεια βάρους και οστεοπόρωση


7ο Διεθνές Σεμινάριο ΕΛΙΟΣ – Επιστημονικό πρόγραμμα
7th International Seminar of the Hellenic Institute of Osteoporosis - Scientific Program


Περιλήψεις - Abstracts

 

Για να κατεβάσετε το pdf.εδώ

 

Τόμος 1ος, Τεύχος 2ο, Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος 2002

Τόμος 1ος, Τεύχος 2ο, Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος 2002

Περιεχόμενα:

 

Editorial


Παράγοντες Κινδύνου για την οστεοπόρωση


Είναι η οστεοπόρωση γενετική νόσος;


Τεχνικές μέτρησης οστικής μάζας


Βιοχημικοί οστικοί δείκτες


Η επίδραση της διατροφής στο σκελετό


Η επίδραση του χαμηλού σωματικού βάρους στα οστά


Διαταραχές διατροφής και οστεοπόρωση


Η επίδραση του αλκοόλ στο σκελετό


Πρόληψη της οστεοπόρωσης στους άνδρες


Πτώσεις


Πτώσεις και κατάγματα


Άσκηση και πρόληψη οστεοπορωτικών καταγμάτων

 

Για να κατεβάσετε το pdf.εδώ

Τόμος 1ος, Τεύχος 1ο, Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος 2002

Τόμος 1ος, Τεύχος 1ο, Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος 2002

Περιεχόμενα:

 


Editorial


Ορμονική Θεραπεία Υποκατάστασης


Καλσιτονίνη. Τί νεότερο;


Διφωσφονικά


Εκλεκτικοί τροποποιητές των οιστρογονικών υποδοχέων (SERMs)


Αγωγή με συνδυασμό αντιαπορροφητικών παραγόντων


Φυτοοιστρογόνα


Ασβέστιο και οστεοπόρωση


Βιταμίνη D και οστεοπόρωση

 

Άλατα φθορίου


Μαγνήσιο, ιχνοστοιχεία και οστεοπόρωση


Αναβολικά στεροειδή


Παραθορμόνη


Αυξητική ορμόνη (GH)


Θειαζίδες


Οστεοπόρωση και διατροφή


Άσκηση και Οστεοπόρωση


6ο Διεθνές Σεμινάριο Ελληνικού Ινστιτούτου Οστεοπόρωσης
15-16 Δεκεμβρίου 2001, Πολεμικό Μουσείο Αθηνών


Επιστημονικό Πρόγραμμα


Περιλήψεις ομιλιών

 

Για να κατεβάσετε το pdf.πατήστε εδώ