ΜΗ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗΣ
ΜΗ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥ ROMOSOZUMAB (EVENITY)
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
ΜΗ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥ ROMOSOZUMAB (EVENITY)
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
ΑΠΕΝΤΑΞΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΑΠΟΖΗΜΙΟΥΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ ΕΛ.Ι.ΟΣ
15-17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ VALIS, ΒΟΛΟΣ
Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το επιστημονικό πρόγραμμα.
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
Ακαδημαϊκού Έτους 2023-2024
Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανακοινώνει τη λειτουργία του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών διάρκειας δύο ετών. Το ΠΜΣ οδηγεί στην απονομή «Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών» στα Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών (MSc in Metabolic Bone Diseases, 120 ECTS) μετά την πλήρη και επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών με βάση το πρόγραμμα σπουδών.
Για να δείτε την Προκήρυξη πατήστε: Ανακοινώσεις
Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το δελτίο τύπου σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης
Η οστεοπόρωση, ως χρόνια πάθηση, απαιτεί διαρκή ιατρική παρακολούθηση για τον περιορισμό του κινδύνου πρόσθετης οστικής απώλειας, και την εμφάνιση κατάγματος. Η καθυστέρηση ή η απότομη διακοπή ορισμένων αντιοστεοπορωτικών φαρμάκων μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών.
Η πανδημία COVID-19 έχει επηρεάσει σοβαρά όλες τις πτυχές της ζωής παγκοσμίως και επηρέασε επίσης ασθενείς με μυοσκελετικές παθήσεις καθώς και τη φροντίδα που τους δόθηκε. Η δυνατότητα εμβολιασμού εγείρει ερωτήσεις για το αν υπάρχει αντένδειξη με τη θεραπεία της οστεοπόρωσης.
Τα εμβόλια για τον COVID-19 (δηλαδή έναντι του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2) που έχουν λάβει και θα λάβουν σχετική έγκριση μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια σε ασθενείς με οστεοπόρωση, καθώς και σε ασθενείς που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή.
IV διφωσφονικά
Συστήνεται διάστημα 1 εβδομάδας μεταξύ της ενδοφλέβιας έγχυσης του IV διφωσφονικού και του εμβολίου έναντι στη νόσο COVID-19 ώστε σε πιθανή εμφάνιση αντίδρασης οξείας φάσης να είναι εφικτή η διάκριση εάν προέρχεται από το ενδοφέβλιο διφωσφωνικό ή από το εμβόλιο κατά της COVID-19.
Denosumab
Συστήνεται διάστημα 4-7 ημερών μεταξύ της ένεσης Denosumab και του εμβολίου έναντι στη νόσο COVID-19 ώστε να είναι εφικτή η διάκριση πιθανής αντίδρασης στο σημείο της ένεσης από που προέρχεται εάν γίνει στον ίδιο βραχίονα με το εμβόλιο. Εναλλακτικά, η ένεση Denosumab μπορεί να γίνει στον άλλο βραχίονα (στο άνω τμήμα του) ή σε διαφορετικό σημείο χορήγησης (κοιλιακή χώρα ή επάνω μέρος των μηρών) σε περίπτωση που χρειάζεται να γίνει ταυτόχρονα με το εμβόλιο κατά της COVID-19. Η θεραπεία με Denosumab δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να καθυστερεί πάνω από 7 μήνες από την προηγούμενη δόση Denosumab.