• Νέες Κατευθυντήριες γραμμές για τη διάγνωση & αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης στην Ελλάδα

  Το ΕΛΙΟΣ παρουσιάζει τις νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη διάγνωση & αντιμετώπιση της Οστεοπόρωσης στην Ελλάδα για το έτος 2017. Στη παρούσα έκδοση γίνεται µια κριτική προσέγγιση των νεότερων διαγνωστικών µεθόδων για τις διαταραχές του οστικού µεταβολισµού συζητούνται οι αλλαγές της θεραπευτικής στρατηγικής και παρουσιάζονται τα νεότερα δεδοµένα για την αποτελεσµατικότητα και ασφάλεια των φαρµάκων που δρουν στο σκελετό, όπως επίσης και για τους διατροφικούς παράγοντες και το ρόλο της άσκησης.

   

  Για να κατεβάσετε το pdf παρακαλώ πατήστε εδώ

   

   

   

  Ιωάννης Διονυσιώτης, Αικατερίνη Κατσαλήρα, Μερόπη Κοντογιάννη, Χρήστος Κοσμίδης, Καλλιόπη Λαμπροπούλου Αδαμίδου, Ειρήνη Λαμπρινουδάκη, Γεώργιος Λυρίτης, Κωνσταντίνος Μακρής, Αλεξία Μπαλανίκα, Χρήστος Μπαλτάς, Φωτεινή Παπαδοπούλου, Ιωάννης Σταθόπουλος, Κωνσταντίνος Σταθόπουλος, Συμεών Τουρνής, Γεώργιος Τροβάς

  Αθήνα, 2017

 • ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ "ΣΚΕΛΕΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ"

  Οι συγγραφείς που υποβάλλουν άρθρο προς δημοσίευση στο περιοδικό "Σκελετική Υγεία" θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες συγγραφής που έχει εκδόσει το περιοδικό.

  Για να κατεβάσετε τις οδηγίες συγγραφής, παρακαλώ πατήστε εδώ

 • OSTREQ-Οsteoporosis treatment questionnaire

  Πρόσφατα δημοσιεύθηκε στο Hormones (P.Makras, A. Galanos, S.Rizou, A.D.Anastasilakis, G.P.Lyritis. Development and validation of an osteoporosis treatment questionnaire (OSTREQ) evaluating physicians’ criteria in the choice of treatment. DOI: 10.14310/horm.2002.1684) άρθρο που αφορά στην ανάπτυξη ερωτηματολογίου αξιολόγησης των παραγόντων που επηρεάζουν τις θεραπευτικές επιλογές των ιατρών για την οστεοπόρωση (OSTREQ- OSteoporosis TReatment Questionnaire). Η εγκυρότητα του ερωτηματολογίου OSTREQ έχει ελεγχθεί (validation) σε ελληνικό πληθυσμό.

  Παρακάτω θα βρείτε το ερωτηματολόγιο OSTREQ σε Αγγλική και Ελληνική έκδοση, όπου μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε δωρεάν.

   

  OSTREQ-Αγγλική έκδοση

  OSTREQ-Ελληνική έκδοση

 • FRAX®: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΡΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑΡΞΗ ΑΝΤΙΟΣΤΕΟΠΟΡΩΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

  Η έλλειψη της Ελληνικής έκδοσης του Αλγορίθμου του FRAX® είχε δημιουργήσει δυσκολίες στους Έλληνες κλινικούς ιατρούς για τη σωστή εκτίμηση του κινδύνου κατάγματος. Το 2012 το Ελληνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Sheffield και τη Σχόλη Δημόσιας Υγείας βοήθησε στην ανάπτυξη της Ελληνικής έκδοσης του Αλγορίθμου του FRAX®. Η έκδοση αυτή βασίζεται στα ελληνικά επιδημιολογικά δεδομένα και επομένως ανταποκρίνεται στον πραγματικό κίνδυνο οστεοπορωτικού κατάγματος των Ελλήνων ασθενών, ενώ βασίζεται σε μία μακρόχρονη μελέτη διάρκειας 30 ετών (1977-2007) που αφορά τα κατάγματα ισχίου στην Ελλάδα, η οποία δημοσιεύτηκε στο Osteoporosis International [Lyritis GP, Rizou S, Galanos A, Makras P (2013) Incidence of hip fractures in Greece during a 30-year period: 1977-2007. Osteoporos Int.24(5):1579-85.]

  Η Ελλάδα είναι ένα από τα 6 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν ενσωματώσει το FRAX® στις επίσημες κλινικές οδηγίες του για την οστεοπόρωση. Τα όρια για την έναρξη της αντιοστεοπορωτικής αγωγής (3% για τον κίνδυνο κατάγματος στο ισχίο και 20% για τον κίνδυνο μείζονος οστεοπορωτικού κατάγματος) που χρησιμοποιούνται μέχρι στιγμής στην Ελλάδα είναι τα όρια που ισχύουν στις Η.Π.Α. Αυτό έκανε επιτακτική την ανάγκη να προσαρμόσουμε τα όρια αυτά σύμφωνα με τα οικονομικά και επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας. Το ΕΛΙΟΣ βρίσκεται στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσει ότι διεξήχθη ανάλογη μελέτη κόστους – αποτελεσματικότητας με βάση τα Ελληνικά δεδομένα η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Osteoporosis International (Makras P, Athanasakis K, Boubouchairopoulou N, Rizou S, Anastasilakis AD, Kyriopoulos J, Lyritis GP (2015) Cost-effective osteoporosis treatment thresholds in Greece. Osteoporos Int. [Epub ahead of print]).

  Για άτομα μέχρι 75 ετών, τα όρια για έναρξη θεραπείας προσαρμόζονται σε 2.5% για κάταγμα ισχίου και 10% για μείζον οστεοπορωτικό κάταγμα, ενώ για άτομα 75 ετών και άνω είναι 5% για κάταγμα ισχίου και 15% για μείζον οστεοπορωτικό κάταγμα.

  Τα όρια αυτά τα υιοθετεί και το ΕΛΙΟΣ και σύντομα θα τα συμπεριλάβει στο Ηλεκτρονικό Ιατρείο Οστεοπόρωσης-ELECOST.

 • Το JMNI αποτελεί πλέον κοινή έκδοση του ΕΛΙΟΣ και του ISMNI

  Με ιδιαίτερη χαρά σας ενημερώνουμε ότι το διεθνές περιοδικό Journal of Musculoskeletal and Neuronal Interactions (JMNI) αποτελεί πλέον επίσημο επιστημονικό όργανο του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης (ΕΛΙΟΣ) και του International Society of Musculoskeletal and Neuronal Interactions (ISMNI).

  Το JMNI εκδίδεται από δύο επιστημονικά γραφεία, στο Πανεπιστήμιο McGill στο Montreal (editor: Frank Rauch) και στην Αθήνα (editor: G.P Lyritis). Το JMNI έχει κατορθώσει να αποκτήσει δείκτη αναγνωρισιμότητας (Impact Factor) 1.60.

  Θα θέλαμε να παροτρύνουμε τους Έλληνες επιστήμονες να υποβάλλουν εργασίες υπό τη μορφή Clinical quiz στο JMNI συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη διάδοση της επιστημονικής γνώσης στο πεδίο των μυοσκελετικών παθήσεων.

seractil 1016x130

Το υψηλό ασβέστιο στο αίμα μπορεί να σημαίνει ύπαρξη καρκίνου

Yψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, κατάσταση γνωστή ως υπερασβεστιαιμία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους γενικούς ιατρούς ως πρώιμη ένδειξη συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, σύμφωνα με έρευνα των Πανεπιστημίων του Bristol και Exeter.

Η υπερασβεστιαιμία είναι η πιο συχνή μεταβολική διαταραχή που συνδέεται με τον καρκίνο και συμβαίνει στο 10 έως 20% ανθρώπων με καρκίνο. Αν και η σχέση της υπερασβεστιαιμίας με τον καρκίνο είναι γνωστή, η μελέτη αυτή έδειξε για πρώτη φορά ότι συχνά μπορεί να προηγηθεί της διάγνωσης του καρκίνου, στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Μια απλή εξέταση αίματος δύναται να αναγνωρίσει τα άτομα με υπερασβεστιαιμία, υποκινώντας τους ιατρούς για περαιτέρω διερεύνηση.

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν ηλεκτρονικά αρχεία 54.000 ασθενών, οι οποίοι είχαν αυξημένα επίπεδα ασβεστίου και εξέτασαν πόσοι από αυτούς έλαβαν διάγνωση για καρκίνο.

Ο ερευνητής, Dr.Hamilton δήλωσε ότι: "Όλες οι προηγούμενες μελέτες σχετικά με την υπερασβεστιαιμία και τον καρκίνο διεξήχθησαν σε ασθενείς που είχαν ήδη διαγνωστεί με καρκίνο οπότε η υπερασβεστιαιμία παρατηρήθηκε ως όψιμη συνέπεια του καρκίνου. Θελήσαμε να εξετάσουμε το θέμα από διαφορετική οπτική και να ανακαλύψουμε αν τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πρώιμος δείκτης καρκίνου και επομένως στη διάγνωση της νόσου."

Στους άντρες, ακόμα και η ελαφριά υπερασβεστιαιμία (2.6-2.8 mmol/l) έδειχνε κίνδυνο καρκίνου σε ένα χρόνο, της τάξης του 11.5%. Αν τα επίπεδα του ασβεστίου ήταν πάνω από  2.8 mmol/l, ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 28%. Στις γυναίκες, ο κίνδυνος ήταν πολύ μικρότερος, με τα αντίστοιχα ποσοστά να φθάνουν στο 4.1 % και στο 8.7 %.

Στους άντρες, ποσοστό 81% των καρκίνων που συνδέθηκαν με την υπερασβεστιαιμία αφορούσαν τον πνεύμονα, τον προστάτη, το παχύ έντερο, το μυέλωμα και άλλους αιματολογικούς καρκίνους. Στις γυναίκες, ο καρκίνος ήταν πολύ λιγότερο συνήθης.

O Dr. Fergus Hamilton προσθέτει επίσης: "Είμαστε εντυπωσιασμένοι από τη διαφορά στα δύο φύλα. Υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις γι'αυτό, αλλά πιστεύουμε ότι οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό να εμφανίσουν υπερπαραθυρεοειδισμό, άλλο αιτίο υπερασβεστιαιμίας. Οι άνδρες σπάνια φτάνουν σε αυτή την κατάσταση οπότε όταν εμφανίζουν υπερασβεστιαιμία είναι πολύ πιο πιθανό να οφείλετια σε καρκίνο".

 

Πηγή:

‘The risk of cancer in primary care patients with hypercalcaemia: a cohort study using electronic records’ by F Hamilton, R Carroll, W Hamilton and C Salisbury in British Journal of Cancer