• ΚΟΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΛΙΟΣ-ΕΕΜΜΟ: 3-6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020 ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

  To ΕΛΙΟΣ θα πραγματοποιήσει κοινή επιστημονική εκδήλωση με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (Ε.Ε.Μ.Μ.Ο) με τίτλο: «Φθινοπωρινές Ημέρες Οστεοπόρωσης» στις 3-6 Σεπτεμβρίου 2020 στο ξενοδοχείο Athos Palace, Χαλκιδική.

   

  Για να κατεβάσετε το Πρόγραμμα Χορηγιών, παρακαλώ πατήστε εδώ

  Για να κατεβάσετε το Δελτίο Συμμετοχής, παρακαλώ πατήστε εδώ

   

   

 • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΛ.Ι.ΟΣ 2020

  ΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

   

  Αρ. Πρωτ.: 1236

  Κηφισιά 18 Ιουνίου 2020

   

  Αγαπητή και Αγαπητέ Συνάδελφε, μέλος του ΕΛ.Ι.ΟΣ,

   

  Σε συνέχεια της προηγούμενης επιστολής μας σχετικά με τη μετάθεση του Πανελληνίου Συνεδρίου μας, το Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη, θα ήθελα να σας ενημερώσω για κάποιες καινούριες εξελίξεις και ως εκ τούτου αλλαγές στην πραγματοποίηση των προγραμματισμένων εκδηλώσεών μας:

   

  Α. Παρόλο που δεν έχουμε επίσημη θέση των αρμόδιων φορέων ακόμη φαίνεται πως, εκτός απροόπτου εξέλιξης της πανδημίας, θα επιτραπούν συνέδρια το Σεπτέμβριο.

  Β. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (Ε.Ε.Μ.Μ.Ο) κος Π. Μάκρας, με δεδομένη τη ματαίωση του Θερινού Σχολείου, επικοινώνησε προ ημερών μαζί μας και πρότεινε την πραγματοποίηση κοινής επιστημονικής εκδήλωσης με τίτλο: «Φθινοπωρινές Ημέρες Οστεοπόρωσης» στη θέση του Πανελληνίου Συνεδρίου μας όπως ήταν προγραμματισμένο από τη δική μας πλευρά και η εκδήλωση να πραγματοποιηθεί στο Athos Palace στη Χαλκιδική 3-6 Σεπτεμβρίου 2020.

   

  Μετά τα παραπάνω και συνεκτιμώντας ότι:

  1.       Το ξενοδοχείο «Athos Palace» θα είναι ανοιχτό αρχές Σεπτεμβρίου και το πρακτορείο διοργάνωσης «Global Events» διατήρησε την κράτηση και την προκαταβολή,

  2.       δεν γνωρίζουμε πως θα είναι τα πράγματα με τον κορωνοϊό τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Όπως όμως και να έχει εμείς έχουμε την κράτηση για τη Βορειοελλαδική μας εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη το Δεκέμβριο,

  3.       πιστεύουμε ότι η από κοινού εκδήλωση ΕΛ.Ι.ΟΣ – Ε.Ε.Μ.Μ.Ο με τις δύο αδελφές εταιρείες που έχουν πολλά κοινά μέλη, έχει μεγίστη σημασία και ιδιαίτερη σημειολογία  για τους κοινούς σκοπούς, τις άριστες σχέσεις που ήδη υπάρχουν και τις μελλοντικές εξελίξεις. Γι΄ αυτό αποδεχτήκαμε τις αλλαγές του προηγούμενου προγραμματισμού μας. Θα πρέπει ασφαλώς να γίνουν πολλά σε μικρό χρονικό διάστημα γι΄ αυτό παρακάλεσα τον κο Γ. Τροβά που είναι στο κέντρο και κοντά στο ΕΛ.Ι.ΟΣ και την Ε.Ε.Μ.Μ.Ο να συνεργαστεί με τον κο Π. Μάκρα με πρωτεύουσα ευθύνη την οργάνωση, εκ μέρους του ΕΛ.Ι.ΟΣ, της εκδήλωσης αυτής.

   

  Εσείς προγραμματίστε και κρατήστε στο μέτρο του δυνατού τις παρακάτω ημερομηνίες:

   

  1.       3 – 6 Σεπτεμβρίου 2020, Athos Palace, Χαλκιδική, κοινή επιστημονική συνάντηση ΕΛ.Ι.ΟΣ – Ε.Ε.Μ.Μ.Ο με την ονομασία: «Φθινοπωρινές Ημέρες Οστεοπόρωσης»

   

  2.       18 – 20 Δεκεμβρίου 2020, Mediterranean Palace Hotel, Θεσσαλονίκη, Βορειοελλαδική Επιστημονική Εκδήλωση ΕΛΙΟΣ

   

  Σύντομα θα έχετε πληροφορίες από εμάς και το πρακτορείο διοργάνωσης.

  Καλό Καλοκαίρι σε όλους σας και στις οικογένειές σας με ψυχοσωματική υγεία.

                                 

  Με εκτίμηση,

   

  Γεώργιος Καπετάνος

                 Ομότιμος Καθηγητής Ορθοπαιδικής ΑΠΘ

                 Πρόεδρος ΕΛ.Ι.ΟΣ


 • ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ EMA ΓΙΑ ΤΟ EVENITY (ROMOSOZUMAB) ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ

  Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) γνωμοδότησε τελικά θετικά για την έγκριση του Evenity (Romosozumab) μετά από επαναξιολόγηση της αρχικής του αρνητικής απόφασης τον Ιούλιο 2019. Η ένδειξη χορήγησης είναι περιορισμένη σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με σοβαρή οστεοπόρωση και αυξημένο κίνδυνο κατάγματος.

   

  Για να κατεβάσετε την απόφαση του EMA, παρακαλώ πατήστε εδώ

seractil 1016x130

Το FRAX υποεκτιμά τον κίνδυνο για κατάγματα ευθραυστότητας

Το εργαλείο υπολογισμού του καταγματικού κινδύνου FRAX του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υποεκτιμά τον κίνδυνο για κάταγμα ευθραστότητας ανάμεσα σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 65 ετών ή αυτών που έχουν θεραπευτεί για ένα μεμονωμένο κάταγμα σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

«Παρόλο που το FRAX είναι ένα βοηθητικό εργαλείο και παρέχει σημαντικές πληροφορίες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται σαν ο μοναδικός και απόλυτος «χρυσός κανόνας» για τον αν ο ασθενής θα λάβει ή όχι θεραπεία για την οστεοπόρωση» αναφέρει ο ερευνητής Gilles Boire από το Πανεπιστήμιο του Σέρμπρουκ στον Καναδά. «Το FRAX δεν μπορεί να αναγνωρίσει ορισμένους ασθενείς που θα επωφελούνταν από τη θεραπεία ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά κατάγματα».

Οι Boire και συν. χρησιμοποιώντας την Καναδική έκδοση του FRAX υπολόγισαν τον καταγματικό κίνδυνο 1.399 ασθενών ηλικίας άνω των 50 ετών που αναγνωρίστηκαν με κάταγμα ευθραυστότητας από τον Ιούνιο 2007 έως το Μαΐου 2012. Ο υπολογισμός των FRAX scores διενεργήθηκε χωρίς τη τιμή της οστικής πυκνότητας τόσο πριν όσο και μετά τη συμπερίληψη του κατάγματος και έγινε καταγραφή των επακόλουθων καταγμάτων στη διάρκεια των 4 ετών του follow-up.

42.7% των ασθενών είχαν υψηλό καταγματικό κίνδυνο πριν να υποστούν κάποιο κάταγμα ενώ το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 56.4% μετά από το κάταγμα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες, κάτω των 65 ετών ή αυτοί που δεν είχαν προηγούμενο κάταγμα, εμφάνιζαν χαμηλό ή μέτριο καταγματικό κίνδυνο πριν υποστούν το αρχικό κάταγμα. Επίσης, οι 108 ασθενείς υπέστησαν εκτός από το αρχικό κάταγμα και επακόλουθα κατάγματα στο διάστημα των 3 ετών του ενδιάμεσου follow-up. Οι ερευνητές βρήκαν ότι η ευαισθησία του FRAX, που υπολογίστηκε μετά από το αρχικό κάταγμα, στο να προβλέψει ένα επιπλέον κάταγμα ήταν 71.3%. Η πρόβλεψη του FRAX για επακόλουθα κατάγματα ήταν χαμηλότερη σε ασθενείς ηλικίας κάτω των 65 ετών και σε αυτούς που δεν είχαν κανένα κάταγμα.

«Τα αυτόματα ή χαμηλής ενέργειας κατάγματα σε άτομα άνω των 50 ετών αποτελούν έναν από του πιο σημαντικούς δείκτες πρόβλεψης των μετέπειτα καταγμάτων. Σχετίζονται με τη μακρόχρονη ανικανότητα των ατόμων και την αυξημένη θνησιμότητα, οπότε αναγνωρίζοντας τα άτομα που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για να πάθουν κάποιο κάταγμα-είτε για πρώτη φορά είτε για δεύτερη, τρίτη- θα επιτρέψει μία πιο έγκαιρη και στοχευμένη πρόληψη» αναφέρει ο Boire.

 

Βιβλιογραφία:                                                 

Roux S. J Clin Endocrinol Metab. 2014;doi: 10.1210/jc.2013-4507.