• ΚΟΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΛΙΟΣ-ΕΕΜΜΟ: 3-6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020 ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

  To ΕΛΙΟΣ θα πραγματοποιήσει κοινή επιστημονική εκδήλωση με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (Ε.Ε.Μ.Μ.Ο) με τίτλο: «Φθινοπωρινές Ημέρες Οστεοπόρωσης» στις 3-6 Σεπτεμβρίου 2020 στο ξενοδοχείο Athos Palace, Χαλκιδική.

   

  Για να κατεβάσετε το Πρόγραμμα Χορηγιών, παρακαλώ πατήστε εδώ

  Για να κατεβάσετε το Δελτίο Συμμετοχής, παρακαλώ πατήστε εδώ

   

   

 • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΛ.Ι.ΟΣ 2020

  ΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

   

  Αρ. Πρωτ.: 1236

  Κηφισιά 18 Ιουνίου 2020

   

  Αγαπητή και Αγαπητέ Συνάδελφε, μέλος του ΕΛ.Ι.ΟΣ,

   

  Σε συνέχεια της προηγούμενης επιστολής μας σχετικά με τη μετάθεση του Πανελληνίου Συνεδρίου μας, το Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη, θα ήθελα να σας ενημερώσω για κάποιες καινούριες εξελίξεις και ως εκ τούτου αλλαγές στην πραγματοποίηση των προγραμματισμένων εκδηλώσεών μας:

   

  Α. Παρόλο που δεν έχουμε επίσημη θέση των αρμόδιων φορέων ακόμη φαίνεται πως, εκτός απροόπτου εξέλιξης της πανδημίας, θα επιτραπούν συνέδρια το Σεπτέμβριο.

  Β. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (Ε.Ε.Μ.Μ.Ο) κος Π. Μάκρας, με δεδομένη τη ματαίωση του Θερινού Σχολείου, επικοινώνησε προ ημερών μαζί μας και πρότεινε την πραγματοποίηση κοινής επιστημονικής εκδήλωσης με τίτλο: «Φθινοπωρινές Ημέρες Οστεοπόρωσης» στη θέση του Πανελληνίου Συνεδρίου μας όπως ήταν προγραμματισμένο από τη δική μας πλευρά και η εκδήλωση να πραγματοποιηθεί στο Athos Palace στη Χαλκιδική 3-6 Σεπτεμβρίου 2020.

   

  Μετά τα παραπάνω και συνεκτιμώντας ότι:

  1.       Το ξενοδοχείο «Athos Palace» θα είναι ανοιχτό αρχές Σεπτεμβρίου και το πρακτορείο διοργάνωσης «Global Events» διατήρησε την κράτηση και την προκαταβολή,

  2.       δεν γνωρίζουμε πως θα είναι τα πράγματα με τον κορωνοϊό τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Όπως όμως και να έχει εμείς έχουμε την κράτηση για τη Βορειοελλαδική μας εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη το Δεκέμβριο,

  3.       πιστεύουμε ότι η από κοινού εκδήλωση ΕΛ.Ι.ΟΣ – Ε.Ε.Μ.Μ.Ο με τις δύο αδελφές εταιρείες που έχουν πολλά κοινά μέλη, έχει μεγίστη σημασία και ιδιαίτερη σημειολογία  για τους κοινούς σκοπούς, τις άριστες σχέσεις που ήδη υπάρχουν και τις μελλοντικές εξελίξεις. Γι΄ αυτό αποδεχτήκαμε τις αλλαγές του προηγούμενου προγραμματισμού μας. Θα πρέπει ασφαλώς να γίνουν πολλά σε μικρό χρονικό διάστημα γι΄ αυτό παρακάλεσα τον κο Γ. Τροβά που είναι στο κέντρο και κοντά στο ΕΛ.Ι.ΟΣ και την Ε.Ε.Μ.Μ.Ο να συνεργαστεί με τον κο Π. Μάκρα με πρωτεύουσα ευθύνη την οργάνωση, εκ μέρους του ΕΛ.Ι.ΟΣ, της εκδήλωσης αυτής.

   

  Εσείς προγραμματίστε και κρατήστε στο μέτρο του δυνατού τις παρακάτω ημερομηνίες:

   

  1.       3 – 6 Σεπτεμβρίου 2020, Athos Palace, Χαλκιδική, κοινή επιστημονική συνάντηση ΕΛ.Ι.ΟΣ – Ε.Ε.Μ.Μ.Ο με την ονομασία: «Φθινοπωρινές Ημέρες Οστεοπόρωσης»

   

  2.       18 – 20 Δεκεμβρίου 2020, Mediterranean Palace Hotel, Θεσσαλονίκη, Βορειοελλαδική Επιστημονική Εκδήλωση ΕΛΙΟΣ

   

  Σύντομα θα έχετε πληροφορίες από εμάς και το πρακτορείο διοργάνωσης.

  Καλό Καλοκαίρι σε όλους σας και στις οικογένειές σας με ψυχοσωματική υγεία.

                                 

  Με εκτίμηση,

   

  Γεώργιος Καπετάνος

                 Ομότιμος Καθηγητής Ορθοπαιδικής ΑΠΘ

                 Πρόεδρος ΕΛ.Ι.ΟΣ


 • ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ EMA ΓΙΑ ΤΟ EVENITY (ROMOSOZUMAB) ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ

  Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) γνωμοδότησε τελικά θετικά για την έγκριση του Evenity (Romosozumab) μετά από επαναξιολόγηση της αρχικής του αρνητικής απόφασης τον Ιούλιο 2019. Η ένδειξη χορήγησης είναι περιορισμένη σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με σοβαρή οστεοπόρωση και αυξημένο κίνδυνο κατάγματος.

   

  Για να κατεβάσετε την απόφαση του EMA, παρακαλώ πατήστε εδώ

seractil 1016x130

Το υψηλό ασβέστιο στο αίμα μπορεί να σημαίνει ύπαρξη καρκίνου

Yψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, κατάσταση γνωστή ως υπερασβεστιαιμία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους γενικούς ιατρούς ως πρώιμη ένδειξη συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, σύμφωνα με έρευνα των Πανεπιστημίων του Bristol και Exeter.

Η υπερασβεστιαιμία είναι η πιο συχνή μεταβολική διαταραχή που συνδέεται με τον καρκίνο και συμβαίνει στο 10 έως 20% ανθρώπων με καρκίνο. Αν και η σχέση της υπερασβεστιαιμίας με τον καρκίνο είναι γνωστή, η μελέτη αυτή έδειξε για πρώτη φορά ότι συχνά μπορεί να προηγηθεί της διάγνωσης του καρκίνου, στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Μια απλή εξέταση αίματος δύναται να αναγνωρίσει τα άτομα με υπερασβεστιαιμία, υποκινώντας τους ιατρούς για περαιτέρω διερεύνηση.

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν ηλεκτρονικά αρχεία 54.000 ασθενών, οι οποίοι είχαν αυξημένα επίπεδα ασβεστίου και εξέτασαν πόσοι από αυτούς έλαβαν διάγνωση για καρκίνο.

Ο ερευνητής, Dr.Hamilton δήλωσε ότι: "Όλες οι προηγούμενες μελέτες σχετικά με την υπερασβεστιαιμία και τον καρκίνο διεξήχθησαν σε ασθενείς που είχαν ήδη διαγνωστεί με καρκίνο οπότε η υπερασβεστιαιμία παρατηρήθηκε ως όψιμη συνέπεια του καρκίνου. Θελήσαμε να εξετάσουμε το θέμα από διαφορετική οπτική και να ανακαλύψουμε αν τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πρώιμος δείκτης καρκίνου και επομένως στη διάγνωση της νόσου."

Στους άντρες, ακόμα και η ελαφριά υπερασβεστιαιμία (2.6-2.8 mmol/l) έδειχνε κίνδυνο καρκίνου σε ένα χρόνο, της τάξης του 11.5%. Αν τα επίπεδα του ασβεστίου ήταν πάνω από  2.8 mmol/l, ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 28%. Στις γυναίκες, ο κίνδυνος ήταν πολύ μικρότερος, με τα αντίστοιχα ποσοστά να φθάνουν στο 4.1 % και στο 8.7 %.

Στους άντρες, ποσοστό 81% των καρκίνων που συνδέθηκαν με την υπερασβεστιαιμία αφορούσαν τον πνεύμονα, τον προστάτη, το παχύ έντερο, το μυέλωμα και άλλους αιματολογικούς καρκίνους. Στις γυναίκες, ο καρκίνος ήταν πολύ λιγότερο συνήθης.

O Dr. Fergus Hamilton προσθέτει επίσης: "Είμαστε εντυπωσιασμένοι από τη διαφορά στα δύο φύλα. Υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις γι'αυτό, αλλά πιστεύουμε ότι οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό να εμφανίσουν υπερπαραθυρεοειδισμό, άλλο αιτίο υπερασβεστιαιμίας. Οι άνδρες σπάνια φτάνουν σε αυτή την κατάσταση οπότε όταν εμφανίζουν υπερασβεστιαιμία είναι πολύ πιο πιθανό να οφείλετια σε καρκίνο".

 

Πηγή:

‘The risk of cancer in primary care patients with hypercalcaemia: a cohort study using electronic records’ by F Hamilton, R Carroll, W Hamilton and C Salisbury in British Journal of Cancer