• ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΛΙΟΣ-ΕΕΜΜΟ: 3-6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020 ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

  To ΕΛΙΟΣ θα πραγματοποιήσει κοινή επιστημονική εκδήλωση με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (Ε.Ε.Μ.Μ.Ο) με τίτλο: «Φθινοπωρινές Ημέρες Οστεοπόρωσης» στις 3-6 Σεπτεμβρίου 2020 στο ξενοδοχείο Athos Palace, Χαλκιδική.

   

  Για να κατεβάσετε το Επιστημονικό Πρόγραμμα, παρακαλώ πατήστε εδώ

  Για να κατεβάσετε το Πρόγραμμα Χορηγιών, παρακαλώ πατήστε εδώ

  Για να κατεβάσετε το Δελτίο Συμμετοχής, παρακαλώ πατήστε εδώ

   

   

 • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΛ.Ι.ΟΣ 2020

  ΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

   

  Αρ. Πρωτ.: 1236

  Κηφισιά 18 Ιουνίου 2020

   

  Αγαπητή και Αγαπητέ Συνάδελφε, μέλος του ΕΛ.Ι.ΟΣ,

   

  Σε συνέχεια της προηγούμενης επιστολής μας σχετικά με τη μετάθεση του Πανελληνίου Συνεδρίου μας, το Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη, θα ήθελα να σας ενημερώσω για κάποιες καινούριες εξελίξεις και ως εκ τούτου αλλαγές στην πραγματοποίηση των προγραμματισμένων εκδηλώσεών μας:

   

  Α. Παρόλο που δεν έχουμε επίσημη θέση των αρμόδιων φορέων ακόμη φαίνεται πως, εκτός απροόπτου εξέλιξης της πανδημίας, θα επιτραπούν συνέδρια το Σεπτέμβριο.

  Β. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (Ε.Ε.Μ.Μ.Ο) κος Π. Μάκρας, με δεδομένη τη ματαίωση του Θερινού Σχολείου, επικοινώνησε προ ημερών μαζί μας και πρότεινε την πραγματοποίηση κοινής επιστημονικής εκδήλωσης με τίτλο: «Φθινοπωρινές Ημέρες Οστεοπόρωσης» στη θέση του Πανελληνίου Συνεδρίου μας όπως ήταν προγραμματισμένο από τη δική μας πλευρά και η εκδήλωση να πραγματοποιηθεί στο Athos Palace στη Χαλκιδική 3-6 Σεπτεμβρίου 2020.

   

  Μετά τα παραπάνω και συνεκτιμώντας ότι:

  1.       Το ξενοδοχείο «Athos Palace» θα είναι ανοιχτό αρχές Σεπτεμβρίου και το πρακτορείο διοργάνωσης «Global Events» διατήρησε την κράτηση και την προκαταβολή,

  2.       δεν γνωρίζουμε πως θα είναι τα πράγματα με τον κορωνοϊό τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Όπως όμως και να έχει εμείς έχουμε την κράτηση για τη Βορειοελλαδική μας εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη το Δεκέμβριο,

  3.       πιστεύουμε ότι η από κοινού εκδήλωση ΕΛ.Ι.ΟΣ – Ε.Ε.Μ.Μ.Ο με τις δύο αδελφές εταιρείες που έχουν πολλά κοινά μέλη, έχει μεγίστη σημασία και ιδιαίτερη σημειολογία  για τους κοινούς σκοπούς, τις άριστες σχέσεις που ήδη υπάρχουν και τις μελλοντικές εξελίξεις. Γι΄ αυτό αποδεχτήκαμε τις αλλαγές του προηγούμενου προγραμματισμού μας. Θα πρέπει ασφαλώς να γίνουν πολλά σε μικρό χρονικό διάστημα γι΄ αυτό παρακάλεσα τον κο Γ. Τροβά που είναι στο κέντρο και κοντά στο ΕΛ.Ι.ΟΣ και την Ε.Ε.Μ.Μ.Ο να συνεργαστεί με τον κο Π. Μάκρα με πρωτεύουσα ευθύνη την οργάνωση, εκ μέρους του ΕΛ.Ι.ΟΣ, της εκδήλωσης αυτής.

   

  Εσείς προγραμματίστε και κρατήστε στο μέτρο του δυνατού τις παρακάτω ημερομηνίες:

   

  1.       3 – 6 Σεπτεμβρίου 2020, Athos Palace, Χαλκιδική, κοινή επιστημονική συνάντηση ΕΛ.Ι.ΟΣ – Ε.Ε.Μ.Μ.Ο με την ονομασία: «Φθινοπωρινές Ημέρες Οστεοπόρωσης»

   

  2.       18 – 20 Δεκεμβρίου 2020, Mediterranean Palace Hotel, Θεσσαλονίκη, Βορειοελλαδική Επιστημονική Εκδήλωση ΕΛΙΟΣ

   

  Σύντομα θα έχετε πληροφορίες από εμάς και το πρακτορείο διοργάνωσης.

  Καλό Καλοκαίρι σε όλους σας και στις οικογένειές σας με ψυχοσωματική υγεία.

                                 

  Με εκτίμηση,

   

  Γεώργιος Καπετάνος

                 Ομότιμος Καθηγητής Ορθοπαιδικής ΑΠΘ

                 Πρόεδρος ΕΛ.Ι.ΟΣ


 • ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ EMA ΓΙΑ ΤΟ EVENITY (ROMOSOZUMAB) ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ

  Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) γνωμοδότησε τελικά θετικά για την έγκριση του Evenity (Romosozumab) μετά από επαναξιολόγηση της αρχικής του αρνητικής απόφασης τον Ιούλιο 2019. Η ένδειξη χορήγησης είναι περιορισμένη σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με σοβαρή οστεοπόρωση και αυξημένο κίνδυνο κατάγματος.

   

  Για να κατεβάσετε την απόφαση του EMA, παρακαλώ πατήστε εδώ

seractil 1016x130

Ο FDA περιορίζει τη χορήγηση της καλσιτονίνης στους οστεοπορωτικούς ασθενείς, λόγω του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου

Η συμβουλευτικη επιτροπή του FDA αποφάσισε με ψήφους 12-9 ότι τα πλεονεκτήματα της ρινικής χορήγησης καλσιτονίνης σολωμού για την θεραπεία της οστεοπόρωσης δεν υπερτερούν έναντι των κινδύνων.

Πρόσφατα, η ασφάλεια της καλσιτονίνης αμφισβητήθηκε από τον Ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων, ο οποίος συνιστά πλέον μόνο τη βραχυχρόνια χορήγησή της, δεδομένου ότι η μακροχρόνια συνδέθηκε με αυξημένη επίπτωση καρκίνου.

Η ανάλυση όλων των διαθέσιμων κλινικών δοκιμών με καλσιτονίνη έδειξαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Σε μακροχρόνιες κλινικές δοκιμές ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου ήταν υψηλότερος στους ασθενείς που λάμβαναν καλσιτονίνη συγκριτικά με αυτούς που λάμβαναν εικονικό φάρμακο (OR=1.6; 95% CI, 1.1-2.3, and risk difference[RD]=1.6%; 95% CI, 0.5-2.8) με τα υψηλότερα ποσοστά να έχουν εντοπιστεί σε μελέτες με ρινική χορήγηση καλσιτονίνης. Από τον Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) λαμβάνοντας υπόψη την περιορισμένη αποτελεσματικότητα της καλσιτονίνης στη μείωση του κινδύνου σπονδυλικών καταγμάτων όταν χρησιμοποιείται για την θεραπεία της μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα πλεονεκτήματα από τα φάρμακα που περιέχουν καλσιτονίνη δεν υπερτερούν των κινδύνων για τη συγκεκριμένη ένδειξη.

Επειδή το ρινικό εκνέφωμα χρησιμοποιείται μόνο στην οστεοπόρωση, η CHMP σύστησε την απόσυρση της φαρμακοτεχνικής αυτής μορφής.  Για όλες τις άλλες εγκεκριμένες ενδείξεις, η CHMP θεώρησε ότι το ισοζύγιο οφέλους-κινδύνου παραμένει θετικό, αλλά συστήνει ότι η θεραπεία με την καλσιτονίνη θα πρέπει να περιορίζεται στο πιο σύντομο δυνατό χρονικό διάστημα και χρησιμοποιώντας την ελάχιστη αποτελεσματική δόση.

Η ενέσιμη χορήγηση της καλσιτονίνης συνιστάται για την πρόληψη της οξείας απώλειας οστού από ακινητοποίηση για διάστημα από 2 έως 4 εβδομάδες, στη νόσο Paget επί μη ανταπόκρισης ή μη δυνατότητας χορήγησης άλλων θεραπειών για διάστημα έως 3 μήνες και στην υπερασβεστιαιμία από καρκίνο.

Σίγουρο είναι ότι θα ακολουθήσουν και άλλες μελέτες όπως επίσης σίγουρο είναι ότι υπάρχουν εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν την ωφελιμότητα του φαρμάκου στους οστεοπορωτικούς ασθενείς αλλά και σε καρκινοπαθείς λόγω της αναλγησίας που προσφέρει.

 

Πηγή:

Healio/ Orthopaedics Today