• Διαδικτυακό Συνέδριο ΕΛΙΟΣ-ΕΕΜΜΟ: "Φθινοπωρινές Ημέρες Οστεοπόρωσης" 3-6 Σεπτεμβρίου 2020

  Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής 

  Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες να διοργανώσουμε ένα συνέδριο με φυσική παρουσία, τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα και οι αποφάσεις της Πολιτείας, συγκεκριμένα για την περιοχή της Χαλκιδικής, δεν μας το επιτρέπουν. Σεβόμαστε, επικροτούμε και στηρίζουμε οποιαδήποτε προσπάθεια και απόφαση έχει στόχο την εξάλειψη της πανδημίας.

  Ήμασταν από την αρχή της προσπάθειας προετοιμασμένοι για αυτό το σενάριο. Ως εκ τούτου μετατρέπουμε το συνέδριο σε διαδικτυακό στις ίδιες ημερομηνίες και με το ίδιο πρόγραμμα.

  Ευελπιστούμε στην ενεργή συμμετοχή σας. Η γραμματεία του συνεδρίου θα απαντήσει οποιαδήποτε ερωτήματα σας δημιουργηθούν και δεν απαντηθούν από τις οδηγίες που θα ακολουθήσουν σύντομα.

  Παραμείνετε ασφαλείς και ευχόμαστε σύντομα να είμαστε σε θέση να συναντηθούμε.


  To ΕΛΙΟΣ θα πραγματοποιήσει κοινή επιστημονική εκδήλωση με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (Ε.Ε.Μ.Μ.Ο) με τίτλο: «Φθινοπωρινές Ημέρες Οστεοπόρωσης» στις 3-6 Σεπτεμβρίου 2020.

   

  Για να κατεβάσετε το Επιστημονικό Πρόγραμμα, παρακαλώ πατήστε εδώ

  Για να κατεβάσετε το Πρόγραμμα Χορηγιών, παρακαλώ πατήστε εδώ

  Για να κατεβάσετε το Δελτίο Συμμετοχής, παρακαλώ πατήστε εδώ

   

   

 • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΛ.Ι.ΟΣ 2020

  ΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

   

  Αρ. Πρωτ.: 1236

  Κηφισιά 18 Ιουνίου 2020

   

  Αγαπητή και Αγαπητέ Συνάδελφε, μέλος του ΕΛ.Ι.ΟΣ,

   

  Σε συνέχεια της προηγούμενης επιστολής μας σχετικά με τη μετάθεση του Πανελληνίου Συνεδρίου μας, το Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη, θα ήθελα να σας ενημερώσω για κάποιες καινούριες εξελίξεις και ως εκ τούτου αλλαγές στην πραγματοποίηση των προγραμματισμένων εκδηλώσεών μας:

   

  Α. Παρόλο που δεν έχουμε επίσημη θέση των αρμόδιων φορέων ακόμη φαίνεται πως, εκτός απροόπτου εξέλιξης της πανδημίας, θα επιτραπούν συνέδρια το Σεπτέμβριο.

  Β. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (Ε.Ε.Μ.Μ.Ο) κος Π. Μάκρας, με δεδομένη τη ματαίωση του Θερινού Σχολείου, επικοινώνησε προ ημερών μαζί μας και πρότεινε την πραγματοποίηση κοινής επιστημονικής εκδήλωσης με τίτλο: «Φθινοπωρινές Ημέρες Οστεοπόρωσης» στη θέση του Πανελληνίου Συνεδρίου μας όπως ήταν προγραμματισμένο από τη δική μας πλευρά και η εκδήλωση να πραγματοποιηθεί στο Athos Palace στη Χαλκιδική 3-6 Σεπτεμβρίου 2020.

   

  Μετά τα παραπάνω και συνεκτιμώντας ότι:

  1.       Το ξενοδοχείο «Athos Palace» θα είναι ανοιχτό αρχές Σεπτεμβρίου και το πρακτορείο διοργάνωσης «Global Events» διατήρησε την κράτηση και την προκαταβολή,

  2.       δεν γνωρίζουμε πως θα είναι τα πράγματα με τον κορωνοϊό τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Όπως όμως και να έχει εμείς έχουμε την κράτηση για τη Βορειοελλαδική μας εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη το Δεκέμβριο,

  3.       πιστεύουμε ότι η από κοινού εκδήλωση ΕΛ.Ι.ΟΣ – Ε.Ε.Μ.Μ.Ο με τις δύο αδελφές εταιρείες που έχουν πολλά κοινά μέλη, έχει μεγίστη σημασία και ιδιαίτερη σημειολογία  για τους κοινούς σκοπούς, τις άριστες σχέσεις που ήδη υπάρχουν και τις μελλοντικές εξελίξεις. Γι΄ αυτό αποδεχτήκαμε τις αλλαγές του προηγούμενου προγραμματισμού μας. Θα πρέπει ασφαλώς να γίνουν πολλά σε μικρό χρονικό διάστημα γι΄ αυτό παρακάλεσα τον κο Γ. Τροβά που είναι στο κέντρο και κοντά στο ΕΛ.Ι.ΟΣ και την Ε.Ε.Μ.Μ.Ο να συνεργαστεί με τον κο Π. Μάκρα με πρωτεύουσα ευθύνη την οργάνωση, εκ μέρους του ΕΛ.Ι.ΟΣ, της εκδήλωσης αυτής.

   

  Εσείς προγραμματίστε και κρατήστε στο μέτρο του δυνατού τις παρακάτω ημερομηνίες:

   

  1.       3 – 6 Σεπτεμβρίου 2020, Athos Palace, Χαλκιδική, κοινή επιστημονική συνάντηση ΕΛ.Ι.ΟΣ – Ε.Ε.Μ.Μ.Ο με την ονομασία: «Φθινοπωρινές Ημέρες Οστεοπόρωσης»

   

  2.       18 – 20 Δεκεμβρίου 2020, Mediterranean Palace Hotel, Θεσσαλονίκη, Βορειοελλαδική Επιστημονική Εκδήλωση ΕΛΙΟΣ

   

  Σύντομα θα έχετε πληροφορίες από εμάς και το πρακτορείο διοργάνωσης.

  Καλό Καλοκαίρι σε όλους σας και στις οικογένειές σας με ψυχοσωματική υγεία.

                                 

  Με εκτίμηση,

   

  Γεώργιος Καπετάνος

                 Ομότιμος Καθηγητής Ορθοπαιδικής ΑΠΘ

                 Πρόεδρος ΕΛ.Ι.ΟΣ


 • ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ EMA ΓΙΑ ΤΟ EVENITY (ROMOSOZUMAB) ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ

  Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) γνωμοδότησε τελικά θετικά για την έγκριση του Evenity (Romosozumab) μετά από επαναξιολόγηση της αρχικής του αρνητικής απόφασης τον Ιούλιο 2019. Η ένδειξη χορήγησης είναι περιορισμένη σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με σοβαρή οστεοπόρωση και αυξημένο κίνδυνο κατάγματος.

   

  Για να κατεβάσετε την απόφαση του EMA, παρακαλώ πατήστε εδώ

seractil 1016x130

Η Κάθαρση κρεατινίνης θεωρείται ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου πτώσεων και οστεοπορωτικών καταγμάτων

Με την πάροδο της ηλικίας παρατηρείται βαθμιαία έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας. Η εκτίμηση αποκλειστικά και μόνο της συγκέντρωσης της κρεατινίνης στο πλάσμα οδηγεί σε υπερεκτίμηση της νεφρικής λειτουργίας. Προς αποφυγή λοιπόν πιθανής λανθασμένης αξιολόγησης συνιστάται ο υπολογισμός της κάθαρσης της κρεατινίνης, που αποτελεί και τον πιο αξιόπιστο δείκτη GFR και ειδικότερα σε περιπτώσεις ατόμων τρίτης ηλικίας.

Σχεδόν το 25% των ατόμων ηλικίας άνω των 70 ετών εμφανίζουν τιμή κάθαρσης κρεατινίνης μικρότερη των 60 ml/min και χαρακτηρίζονται ως πάσχοντες από χρόνια νεφρική νόσο (σύμφωνα με τον ορισμό του National kidney Foundation). Ωστόσο, αδιάγνωστοι παραμένουν πολλοί πάσχοντες λόγω μη σωστής εκτίμησης της νεφρικής λειτουργίας, ιδίως όταν αυτή εκτιμάται μέσω της συγκέντρωσης και μόνο της κρεατινινης ορού.

 Μελέτη παρατήρησης που διεξήχθη σε 5.313 άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, τα οποία λάμβαναν αντιοστεοπορωτική αγωγή κατέληξε στα εξής αποτελέσματα:

 

 • Σε τιμή κάθαρσης κρεατινίνης χαμηλότερη από 65 ml/min, αυξάνεται το ποσοστό επικινδυνότητας για πτώσεις (κατά 17.6%), για κατάγματα σπονδυλικής στήλης (κατά 5.8%), ισχίου (κατά 4.1%) και κερκίδας (κατά 3.3%).

 

 • Σε περιπτώσεις μακροχρόνιας θεραπείας με κορτικοστεροειδή ή αντιπηκτικά, η συστηματική χρήση των οποίων αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για οστεοπόρωση, και παρουσία χαμηλής τιμής κάθαρσης κρεατινίνης αυξάνεται ακόμη περισσότερο η συχνότητα των πτώσεων και του καταγματικού κινδύνου.

 

Πιθανή εξήγηση των παρατηρήσεων αυτών αποτελεί το γεγονός ότι η προοδευτική μείωση της νεφρικής λειτουργίας που παρατηρείται είτε λόγω αύξησης της ηλικίας, είτε λόγω φαρμακευτικών παρεμβάσεων (όπως συμβαίνει σε περιπτώσεις θεραπειών με ανοσοκατασταλτικά ή γλυκοκορτικοστεροειδή) ή ακόμα και σε χρόνιες φλεγμονώδης παθήσεις, αντανακλάται άμεσα στις μεταβολές της τιμής της κάθαρσης κρεατινίνης. Η χαμηλή τιμή της κάθαρσης κρεατινίνης επηρεάζει άμεσα την μεταροπή της 25-(OH)-D3 (καλσιδιόλη) στην μεταβολικά ενεργή μορφή της βιταμίνης D, την 1,25-(OH)2-D3 (καλσιτριόλη).

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Σε τιμές κάθαρσης κρεατινίνης κάτω από το όριο των 65 ml/min φαίνεται να καταστέλλεται η υδροξυλίωση της 25-(OH)-D3 στους νεφρούς λόγω μείωσης της ενεργότητας του ενζύμου 1α–υδροξυλάση. Επακόλουθες διαταραχές της συγκέντρωσης της βιταμίνης D στο πλάσμα επιδρούν αρνητικά στην μυική ισχύ, στον νευρομυικό συντονισμό και στην ισορροπία, με άμεση συνέπεια την αύξηση του κινδύνου πτώσης και των καταγμάτων.

 

Προτεινόμενη θεραπεία οστεοπορωτικών ασθενών με τιμή κάθαρσης κρεατινίνης μικρότερη των 65 ml/min έχοντας ως στόχο την μείωση του κινδύνου πτώσης και των οστεοπορωτικών καταγμάτων αποτελούν η καλσιτριόλη και η αλφακαλσιδόλη, η μεταβολική ενεργοποίηση των οποίων επιτυγχάνεται μόνο στο ήπαρ, παρακάμπτοντας την υδροξυλίωση στους νεφρούς με αποτέλεσμα υψηλότερη συγκέντρωση της ορμόνης στο πλάσμα του αίματος. Παρουσία της ορμόνης παρατηρείται ενίσχυση της έκφρασης των υποδοχέων της βιταμίνης D (VDR) στα όργανα-στόχους όπως είναι οι μύες, τα οστά, ο εγκέφαλος, οι νευρώνες οπότε βελτιώνεται η κινητική ικανότητα των ασθενών και επάγεται η μείωση της συχνότητας των πτώσεων, παράγοντα που προδιαθέτει σε κατάγματα.          

 

 

Βιβλιογραφία:

Dukas L., Schacht E. and Stahelin H.B. In elderly men and women treated for osteoporosis a low creatinine clearance <65 ml/min is a risk factor for falls and fractures. Osteoporos.Int. 2005; 16:1683-1690.