• Διαδικτυακό Συνέδριο ΕΛΙΟΣ-ΕΕΜΜΟ: "Φθινοπωρινές Ημέρες Οστεοπόρωσης" 3-6 Σεπτεμβρίου 2020

  Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής 

  Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες να διοργανώσουμε ένα συνέδριο με φυσική παρουσία, τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα και οι αποφάσεις της Πολιτείας, συγκεκριμένα για την περιοχή της Χαλκιδικής, δεν μας το επιτρέπουν. Σεβόμαστε, επικροτούμε και στηρίζουμε οποιαδήποτε προσπάθεια και απόφαση έχει στόχο την εξάλειψη της πανδημίας.

  Ήμασταν από την αρχή της προσπάθειας προετοιμασμένοι για αυτό το σενάριο. Ως εκ τούτου μετατρέπουμε το συνέδριο σε διαδικτυακό στις ίδιες ημερομηνίες και με το ίδιο πρόγραμμα.

  Ευελπιστούμε στην ενεργή συμμετοχή σας. Η γραμματεία του συνεδρίου θα απαντήσει οποιαδήποτε ερωτήματα σας δημιουργηθούν και δεν απαντηθούν από τις οδηγίες που θα ακολουθήσουν σύντομα.

  Παραμείνετε ασφαλείς και ευχόμαστε σύντομα να είμαστε σε θέση να συναντηθούμε.


  To ΕΛΙΟΣ θα πραγματοποιήσει κοινή επιστημονική εκδήλωση με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (Ε.Ε.Μ.Μ.Ο) με τίτλο: «Φθινοπωρινές Ημέρες Οστεοπόρωσης» στις 3-6 Σεπτεμβρίου 2020.

   

  Για να κατεβάσετε το Επιστημονικό Πρόγραμμα, παρακαλώ πατήστε εδώ

  Για να κατεβάσετε το Πρόγραμμα Χορηγιών, παρακαλώ πατήστε εδώ

  Για να κατεβάσετε το Δελτίο Συμμετοχής, παρακαλώ πατήστε εδώ

   

   

 • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΛ.Ι.ΟΣ 2020

  ΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

   

  Αρ. Πρωτ.: 1236

  Κηφισιά 18 Ιουνίου 2020

   

  Αγαπητή και Αγαπητέ Συνάδελφε, μέλος του ΕΛ.Ι.ΟΣ,

   

  Σε συνέχεια της προηγούμενης επιστολής μας σχετικά με τη μετάθεση του Πανελληνίου Συνεδρίου μας, το Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη, θα ήθελα να σας ενημερώσω για κάποιες καινούριες εξελίξεις και ως εκ τούτου αλλαγές στην πραγματοποίηση των προγραμματισμένων εκδηλώσεών μας:

   

  Α. Παρόλο που δεν έχουμε επίσημη θέση των αρμόδιων φορέων ακόμη φαίνεται πως, εκτός απροόπτου εξέλιξης της πανδημίας, θα επιτραπούν συνέδρια το Σεπτέμβριο.

  Β. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (Ε.Ε.Μ.Μ.Ο) κος Π. Μάκρας, με δεδομένη τη ματαίωση του Θερινού Σχολείου, επικοινώνησε προ ημερών μαζί μας και πρότεινε την πραγματοποίηση κοινής επιστημονικής εκδήλωσης με τίτλο: «Φθινοπωρινές Ημέρες Οστεοπόρωσης» στη θέση του Πανελληνίου Συνεδρίου μας όπως ήταν προγραμματισμένο από τη δική μας πλευρά και η εκδήλωση να πραγματοποιηθεί στο Athos Palace στη Χαλκιδική 3-6 Σεπτεμβρίου 2020.

   

  Μετά τα παραπάνω και συνεκτιμώντας ότι:

  1.       Το ξενοδοχείο «Athos Palace» θα είναι ανοιχτό αρχές Σεπτεμβρίου και το πρακτορείο διοργάνωσης «Global Events» διατήρησε την κράτηση και την προκαταβολή,

  2.       δεν γνωρίζουμε πως θα είναι τα πράγματα με τον κορωνοϊό τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Όπως όμως και να έχει εμείς έχουμε την κράτηση για τη Βορειοελλαδική μας εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη το Δεκέμβριο,

  3.       πιστεύουμε ότι η από κοινού εκδήλωση ΕΛ.Ι.ΟΣ – Ε.Ε.Μ.Μ.Ο με τις δύο αδελφές εταιρείες που έχουν πολλά κοινά μέλη, έχει μεγίστη σημασία και ιδιαίτερη σημειολογία  για τους κοινούς σκοπούς, τις άριστες σχέσεις που ήδη υπάρχουν και τις μελλοντικές εξελίξεις. Γι΄ αυτό αποδεχτήκαμε τις αλλαγές του προηγούμενου προγραμματισμού μας. Θα πρέπει ασφαλώς να γίνουν πολλά σε μικρό χρονικό διάστημα γι΄ αυτό παρακάλεσα τον κο Γ. Τροβά που είναι στο κέντρο και κοντά στο ΕΛ.Ι.ΟΣ και την Ε.Ε.Μ.Μ.Ο να συνεργαστεί με τον κο Π. Μάκρα με πρωτεύουσα ευθύνη την οργάνωση, εκ μέρους του ΕΛ.Ι.ΟΣ, της εκδήλωσης αυτής.

   

  Εσείς προγραμματίστε και κρατήστε στο μέτρο του δυνατού τις παρακάτω ημερομηνίες:

   

  1.       3 – 6 Σεπτεμβρίου 2020, Athos Palace, Χαλκιδική, κοινή επιστημονική συνάντηση ΕΛ.Ι.ΟΣ – Ε.Ε.Μ.Μ.Ο με την ονομασία: «Φθινοπωρινές Ημέρες Οστεοπόρωσης»

   

  2.       18 – 20 Δεκεμβρίου 2020, Mediterranean Palace Hotel, Θεσσαλονίκη, Βορειοελλαδική Επιστημονική Εκδήλωση ΕΛΙΟΣ

   

  Σύντομα θα έχετε πληροφορίες από εμάς και το πρακτορείο διοργάνωσης.

  Καλό Καλοκαίρι σε όλους σας και στις οικογένειές σας με ψυχοσωματική υγεία.

                                 

  Με εκτίμηση,

   

  Γεώργιος Καπετάνος

                 Ομότιμος Καθηγητής Ορθοπαιδικής ΑΠΘ

                 Πρόεδρος ΕΛ.Ι.ΟΣ


 • ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ EMA ΓΙΑ ΤΟ EVENITY (ROMOSOZUMAB) ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ

  Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) γνωμοδότησε τελικά θετικά για την έγκριση του Evenity (Romosozumab) μετά από επαναξιολόγηση της αρχικής του αρνητικής απόφασης τον Ιούλιο 2019. Η ένδειξη χορήγησης είναι περιορισμένη σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με σοβαρή οστεοπόρωση και αυξημένο κίνδυνο κατάγματος.

   

  Για να κατεβάσετε την απόφαση του EMA, παρακαλώ πατήστε εδώ

seractil 1016x130

Η δράση του ρανελικού στροντίου στην οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συχνή νόσος των αρθρώσεων, καθώς περισσότερο από 40% των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα του γόνατος ή του ισχίου.

Οι φαρμακολογικές προσεγγίσεις περιλαμβάνουν αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη, ενδο-αρθρική έγχυση κορτικοστεροειδών ή υαλουρονικό οξύ, θειική γλυκοζαμίνη, θειική χονδροϊτίνη, πειραματικές θεραπείες, που όμως καμία από τις οποίες δεν έχει τροποποιητική δράση στη νόσο.

Το ρανελικό στρόντιο ενδείκνυται σήμερα για τη θεραπεία της μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης, και μπορεί να υποτεθεί ότι ενεργεί τόσο στο χόνδρο όσο και στο υποχόνδριο οστό. Προκλινικές μελέτες in vitro δείχνουν ότι έχει σημαντική επίδραση στις διεργασίες της οστικής ανακατασκευής αναστέλλοντας την απορρόφηση του υποχόνδριου οστού και διεγείροντας τον σχηματισμό της θεμέλιας ουσίας του χόνδρου σε ανθρώπινα χονδροκύτταρα. [1,2] Διερευνητικές μελέτες αναφέρουν ότι το ρανελικό στρόντιο μειώνει τους βιοχημικούς δείκτες υποβάθμισης του χόνδρου, όπως τον CTX-II και μειώνει τα συμπτώματα και την κλινική εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας της σπονδυλικής στήλης, γεγονός που υποδηλώνει μια δομική τροποποιητική δράση. Ωστόσο, είναι ασαφές εάν επίδρασή του, στον χόνδρο είναι άμεση ή δευτεροπαθής μέσω του υποχόνδριου οστού. Το ρανελικό στρόντιο μπορεί να μειώσει in vitro την απορρόφηση του υποχόνδριου οστού μέσω του OPG/ RANKL μονοπατιού στους υποχόνδριους οστεοβλάστες και να ρυθμίσει προς τα κάτω τις μεταλλοπρωτεϊνασες 2 και 9. [1,5] Αυτές οι επιδράσεις στο υποχόνδριο οστό μπορεί να μεταβάλλουν άμεσα την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας, ή να τροποποιήσουν θετικά την ανταπόκριση του χόνδρου στην μηχανική φόρτιση.


Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε στο ACR το 2012, το ρανελικό στρόντιο βελτιώνει τον πόνο στις αρθρώσεις, την λειτουργική κατάσταση των ασθενών με οστεοαρθρίτιδα γονάτων και επιβραδύνει την ακτινολογική εξέλιξη της νόσου. Αποδείχθηκε ότι το ρανελικό στρόντιο είχε μια θετική δομική τροποποιητική δράση τόσο στην δόση του 1g όσο και στα 2g σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο σε θεραπευτικό διάστημα 3 ετών. Η δομή φάνηκε να τροποποιείται τόσο με 1 όσο και 2g/ημέρα, ενώ για σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων απαιτούνταν 2g/ημέρα, υποστηρίζοντας έτσι την εμπλοκή διαφορετικών αιτιολογικών παθολογικών μηχανισμών. Επίσης οι ασθενείς είχαν σημαντική μείωση της στένωσης του μηροκνημιαίου μεσάρθριου διαστήματος, με αποτέλεσμα την μείωση του κινδύνου για χειρουργική επέμβαση μέσα στα επόμενα 5 χρόνια κατά 30% έως 40%. Η θεραπεία με ρανελικό στρόντιο ήταν καλά ανεκτή, αφού υπήρξαν μικρές αυξήσεις στη μέση τιμή της κρεατινοφωσφοκινάσης, αλλά αυτές ήταν κυρίως ήπιες, παροδικές, αναστρέψιμες και δεν συσχετίστηκαν με κλινικά συμπτώματα μυοπάθειας (μυϊκή αδυναμία, μυαλγίες).[6]


Συμπερασματικά λοιπόν, το ρανελικό στρόντιο εκτός από τη θεραπεία της οστεοπόρωσης είναι επίσης χρήσιμο για την οστεοαρθρίτιδα. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η τροποποιητική επίδραση του, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένα εγκεκριμένο φάρμακο για την πρόληψη της δομικής εξέλιξης της νόσου, προσδοκώντας να καλύψει το κενό που υπάρχει στην θεραπευτική προσέγγιση της οστεοαρθρίτιδας.

 

Βιβλιογραφία:

1. Strontium ranelate inhibits key factors affecting bone remodelling in human osteoarthritic subchondral bone osteoblasts. Bone 2011;49:559–67.
2. Strontium ranelate increases cartilage matrix formation. J Bone Miner Res 2001;16:299–308.
3. The effect of strontium ranelate on serum insulin like growth factor-1 and leptin levels in osteoporotic post-menopausal women: a prospective study. Arch Gynecol Obstet 2008;278:437–41.
4. IGF-1 and PDGF-bb suppress IL-1beta-induced cartilage degradation through down-regulation of NF-kappaB signaling: involvement of Src/PI-3K/AKT pathway. PLoS One 2011;6:e28663.
5. Targeting subchondral bone for treating osteoarthritis: what is the evidence? Best Pract Res Clin Rheumatol 2010;24:51–70.
6. Efficacy and safety of strontium ranelate in the treatment of knee osteoarthritis: results of a double-blind, randomised placebo-controlled trial. Ann Rheum Dis doi:10.1136/annrheumdis-2012-202231