• Νέες Κατευθυντήριες γραμμές για τη διάγνωση & αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης στην Ελλάδα

  Το ΕΛΙΟΣ παρουσιάζει τις νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη διάγνωση & αντιμετώπιση της Οστεοπόρωσης στην Ελλάδα για το έτος 2017. Στη παρούσα έκδοση γίνεται µια κριτική προσέγγιση των νεότερων διαγνωστικών µεθόδων για τις διαταραχές του οστικού µεταβολισµού συζητούνται οι αλλαγές της θεραπευτικής στρατηγικής και παρουσιάζονται τα νεότερα δεδοµένα για την αποτελεσµατικότητα και ασφάλεια των φαρµάκων που δρουν στο σκελετό, όπως επίσης και για τους διατροφικούς παράγοντες και το ρόλο της άσκησης.

   

  Για να κατεβάσετε το pdf παρακαλώ πατήστε εδώ

   

   

   

  Ιωάννης Διονυσιώτης, Αικατερίνη Κατσαλήρα, Μερόπη Κοντογιάννη, Χρήστος Κοσμίδης, Καλλιόπη Λαμπροπούλου Αδαμίδου, Ειρήνη Λαμπρινουδάκη, Γεώργιος Λυρίτης, Κωνσταντίνος Μακρής, Αλεξία Μπαλανίκα, Χρήστος Μπαλτάς, Φωτεινή Παπαδοπούλου, Ιωάννης Σταθόπουλος, Κωνσταντίνος Σταθόπουλος, Συμεών Τουρνής, Γεώργιος Τροβάς

  Αθήνα, 2017

 • ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ "ΣΚΕΛΕΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ"

  Οι συγγραφείς που υποβάλλουν άρθρο προς δημοσίευση στο περιοδικό "Σκελετική Υγεία" θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες συγγραφής που έχει εκδόσει το περιοδικό.

  Για να κατεβάσετε τις οδηγίες συγγραφής, παρακαλώ πατήστε εδώ

 • OSTREQ-Οsteoporosis treatment questionnaire

  Πρόσφατα δημοσιεύθηκε στο Hormones (P.Makras, A. Galanos, S.Rizou, A.D.Anastasilakis, G.P.Lyritis. Development and validation of an osteoporosis treatment questionnaire (OSTREQ) evaluating physicians’ criteria in the choice of treatment. DOI: 10.14310/horm.2002.1684) άρθρο που αφορά στην ανάπτυξη ερωτηματολογίου αξιολόγησης των παραγόντων που επηρεάζουν τις θεραπευτικές επιλογές των ιατρών για την οστεοπόρωση (OSTREQ- OSteoporosis TReatment Questionnaire). Η εγκυρότητα του ερωτηματολογίου OSTREQ έχει ελεγχθεί (validation) σε ελληνικό πληθυσμό.

  Παρακάτω θα βρείτε το ερωτηματολόγιο OSTREQ σε Αγγλική και Ελληνική έκδοση, όπου μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε δωρεάν.

   

  OSTREQ-Αγγλική έκδοση

  OSTREQ-Ελληνική έκδοση

 • FRAX®: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΡΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑΡΞΗ ΑΝΤΙΟΣΤΕΟΠΟΡΩΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

  Η έλλειψη της Ελληνικής έκδοσης του Αλγορίθμου του FRAX® είχε δημιουργήσει δυσκολίες στους Έλληνες κλινικούς ιατρούς για τη σωστή εκτίμηση του κινδύνου κατάγματος. Το 2012 το Ελληνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Sheffield και τη Σχόλη Δημόσιας Υγείας βοήθησε στην ανάπτυξη της Ελληνικής έκδοσης του Αλγορίθμου του FRAX®. Η έκδοση αυτή βασίζεται στα ελληνικά επιδημιολογικά δεδομένα και επομένως ανταποκρίνεται στον πραγματικό κίνδυνο οστεοπορωτικού κατάγματος των Ελλήνων ασθενών, ενώ βασίζεται σε μία μακρόχρονη μελέτη διάρκειας 30 ετών (1977-2007) που αφορά τα κατάγματα ισχίου στην Ελλάδα, η οποία δημοσιεύτηκε στο Osteoporosis International [Lyritis GP, Rizou S, Galanos A, Makras P (2013) Incidence of hip fractures in Greece during a 30-year period: 1977-2007. Osteoporos Int.24(5):1579-85.]

  Η Ελλάδα είναι ένα από τα 6 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν ενσωματώσει το FRAX® στις επίσημες κλινικές οδηγίες του για την οστεοπόρωση. Τα όρια για την έναρξη της αντιοστεοπορωτικής αγωγής (3% για τον κίνδυνο κατάγματος στο ισχίο και 20% για τον κίνδυνο μείζονος οστεοπορωτικού κατάγματος) που χρησιμοποιούνται μέχρι στιγμής στην Ελλάδα είναι τα όρια που ισχύουν στις Η.Π.Α. Αυτό έκανε επιτακτική την ανάγκη να προσαρμόσουμε τα όρια αυτά σύμφωνα με τα οικονομικά και επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας. Το ΕΛΙΟΣ βρίσκεται στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσει ότι διεξήχθη ανάλογη μελέτη κόστους – αποτελεσματικότητας με βάση τα Ελληνικά δεδομένα η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Osteoporosis International (Makras P, Athanasakis K, Boubouchairopoulou N, Rizou S, Anastasilakis AD, Kyriopoulos J, Lyritis GP (2015) Cost-effective osteoporosis treatment thresholds in Greece. Osteoporos Int. [Epub ahead of print]).

  Για άτομα μέχρι 75 ετών, τα όρια για έναρξη θεραπείας προσαρμόζονται σε 2.5% για κάταγμα ισχίου και 10% για μείζον οστεοπορωτικό κάταγμα, ενώ για άτομα 75 ετών και άνω είναι 5% για κάταγμα ισχίου και 15% για μείζον οστεοπορωτικό κάταγμα.

  Τα όρια αυτά τα υιοθετεί και το ΕΛΙΟΣ και σύντομα θα τα συμπεριλάβει στο Ηλεκτρονικό Ιατρείο Οστεοπόρωσης-ELECOST.

 • Το JMNI αποτελεί πλέον κοινή έκδοση του ΕΛΙΟΣ και του ISMNI

  Με ιδιαίτερη χαρά σας ενημερώνουμε ότι το διεθνές περιοδικό Journal of Musculoskeletal and Neuronal Interactions (JMNI) αποτελεί πλέον επίσημο επιστημονικό όργανο του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης (ΕΛΙΟΣ) και του International Society of Musculoskeletal and Neuronal Interactions (ISMNI).

  Το JMNI εκδίδεται από δύο επιστημονικά γραφεία, στο Πανεπιστήμιο McGill στο Montreal (editor: Frank Rauch) και στην Αθήνα (editor: G.P Lyritis). Το JMNI έχει κατορθώσει να αποκτήσει δείκτη αναγνωρισιμότητας (Impact Factor) 1.60.

  Θα θέλαμε να παροτρύνουμε τους Έλληνες επιστήμονες να υποβάλλουν εργασίες υπό τη μορφή Clinical quiz στο JMNI συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη διάδοση της επιστημονικής γνώσης στο πεδίο των μυοσκελετικών παθήσεων.

seractil 1016x130

Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση σπονδυλικών καταγμάτων μετά από σπουνδυλοπλαστική

Έχει παρατηρηθεί, πρόσφατα, αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης σπονδυλικών καταγμάτων σε τυχαιοποιημένες μελέτες που συγκρίνουν την αναλγητική δράση της σπονδυλοπλαστικής σε σύγκριση με τη συντηρητική αγωγή σε ασθενείς που πάσχουν από συμπτωματικά σπονδυλικά κατάγματα.

Ο FDA περιορίζει τη χορήγηση της καλσιτονίνης στους οστεοπορωτικούς ασθενείς, λόγω του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου

Η συμβουλευτικη επιτροπή του FDA αποφάσισε με ψήφους 12-9 ότι τα πλεονεκτήματα της ρινικής χορήγησης καλσιτονίνης σολωμού για την θεραπεία της οστεοπόρωσης δεν υπερτερούν έναντι των κινδύνων.

Η δράση του ρανελικού στροντίου στην οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συχνή νόσος των αρθρώσεων, καθώς περισσότερο από 40% των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα του γόνατος ή του ισχίου.

Ενδομυελική ήλωση: επιτυχής μέθοδος σε ασθενείς με κατάγματα που σχετίζονται με τη χρήση διφωσφονικών

Η ενδομυελική ήλωση θεωρείται επιτυχής μέθοδο αντιμετώπισης των καταγμάτων του μηριαίου σε ασθενείς μετά από χρόνια λήψη διφωσφονικών.

 

Μείωση της επίπτωσης των καταγμάτων του ισχίου στην Αυστραλία

Η χρήση των διφωσφονικών καθώς και οι ενημερωτικές καμπάνιες και εκστρατείες σχετικά με την οστεοπόρωση πιθανόν να συνέβαλαν στην μείωση της επίπτωσης των καταγμάτων του ισχίου ανεξάρτητα της ηλικίας στην Αυστραλία.


Αναγκαία η παγκόσμια προσπάθεια πρόληψης των οστεοπορωτικών καταγμάτων

Σύμφωνα με το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (IOF), 80% των καταγματιών που αντιμετωπίζονται σε νοσοκομεία ή κλινικές δεν ελέγχονται για την ύπαρξη οστεοπόρωσης και για τον κίνδυνο πτώσεων, σημαντικοί παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση μελλοντικών καταγμάτων, πόνου, ανικανότητα της κίνησης και άλλες επιπλοκές.

Ασθενείς υπό αγωγή με στατίνες έχουν αυξημένο κίνδυνο ρήξης του περιφερικού τένοντα του δικέφαλου βραχιονίου

Σύμφωνα με αναδρομική μελέτη που έγινε από τη Χριστιάννα Σαββίδου και παρουσιάστηκε στο American Society for Surgery of the Hand Meeting 2012, που πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο, ασθενείς υπό αγωγή με στατίνες εμφανίζουν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης αυτόματης ρήξης του περιφερικού τένοντα του δικέφαλου.


Η Κάθαρση κρεατινίνης θεωρείται ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου πτώσεων και οστεοπορωτικών καταγμάτων

Με την πάροδο της ηλικίας παρατηρείται βαθμιαία έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας. Η εκτίμηση αποκλειστικά και μόνο της συγκέντρωσης της κρεατινίνης στο πλάσμα οδηγεί σε υπερεκτίμηση της νεφρικής λειτουργίας. Προς αποφυγή λοιπόν πιθανής λανθασμένης αξιολόγησης συνιστάται ο υπολογισμός της κάθαρσης της κρεατινίνης, που αποτελεί και τον πιο αξιόπιστο δείκτη GFR και ειδικότερα σε περιπτώσεις ατόμων τρίτης ηλικίας.

Οι συνέπειες των συνοδών παθήσεων στο κόστος νοσηλείας μετά από κάταγμα ισχίου

Οι Nikkel και συν. παρουσιάζουν τα αποτελέσματα μιας αναδρομικής μελέτης με σκοπό την αποσαφήνιση του ρόλου των συνοδών παθήσεων στη διάρκεια και το οικονομικό κόστος της νοσηλείας ασθενών με κάταγμα ισχίου.

Η ροπή στρέψης κοχλία σπονδυλικού τόξου παρουσιάζει θετική συσχέτιση με την οστική πυκνότητα κατά την τοποθέτηση των κοχλίων σε οπίσθια σπονδυλοδεσία

Οι εμβιομηχανικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα, έδειξαν πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα χαλάρωσης των κοχλίων σπονδυλοδεσίας της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (ΟΜΣΣ) σε οστεοπορωτικούς ασθενείς καθώς επίσης πως η χαλάρωση αυτή σχετίζεται με τη ροπή στρέψης του κοχλία στο σημείο εισόδου του.