• Ομιλίες από τη διαδικτυακή επιστημονική συνάντηση ΕΛΙΟΣ-ΕΕΜΜΟ "Φθινοπωρινές Ημέρες Οστεοπόρωσης"

  Η διαδικτυακή κοινή επιστημονική συνάντηση ΕΛΙΟΣ - ΕΕΜΜΟ "Φθινοπωρινές Ημέρες Οστεοπόρωσης" παρουσιάζεται στο επίσημο κανάλι του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης στο youtube.
   
  Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις ομιλίες και τα περιστατικά στο παρακάτω link:
   
 • ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ EMA ΓΙΑ ΤΟ EVENITY (ROMOSOZUMAB) ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ

  Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) γνωμοδότησε τελικά θετικά για την έγκριση του Evenity (Romosozumab) μετά από επαναξιολόγηση της αρχικής του αρνητικής απόφασης τον Ιούλιο 2019. Η ένδειξη χορήγησης είναι περιορισμένη σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με σοβαρή οστεοπόρωση και αυξημένο κίνδυνο κατάγματος.

   

  Για να κατεβάσετε την απόφαση του EMA, παρακαλώ πατήστε εδώ

 • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

  Με αφορμή γραπτού ερωτήματος του συναδέλφου ορθοπαιδικού Κου Αθανάσιου Σιδηρόπουλου και πολλών άλλων συναδέλφων καθώς και προφορικών διευκρινιστικών ερωτημάτων, το Ελληνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (ΕΛ.Ι.ΟΣ.) που αποβλέπει στην καλύτερη αντιμετώπιση των Μεταβολικών Νοσημάτων των Οστών και στηριζόμενο πάντα μόνο σε επιστημονικά κριτήρια βάσει των διεθνών και ελληνικών οδηγιών (ΕΛ.Ι.ΟΣ., Ε.Ε.Μ.Μ.Ο.), προσκαλεί και ενθαρρύνει τα μέλη του και όλους τους επιστήμονες με ενασχόληση στο μεταβολισμό των οστών να απευθύνονται στο ΕΛΙΟΣ, τόσο για τους επιστημονικούς προβληματισμούς σχετικά με την καλύτερη διαχείριση των νοσημάτων, όσο και για θέματα που άπτονται σε καθημερινά ζητήματα και στην καθημερινή γενική πρακτική.

   

  Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΙΟΣ

  Γεώργιος Καπετάνος

  Ομότιμος Καθηγητής Ορθοπαιδικής ΑΠΘ

  Πρόεδρος ΕΛΙΟΣ

seractil 1016x130

Φάρμακα που επηρεάζουν την οστεοενσωμάτωση των εμφυτευμάτων & την πώρωση των καταγμάτων

Φάρμακα που επηρεάζουν την οστεοενσωμάτωση των εμφυτευμάτων & την πώρωση των καταγμάτων

Η µακράν συχνότερη χειρουργική ορθοπαιδική πράξη είναι η τοποθέτηση υλικών – εµφυτευµάτων είτε για την αντικατάσταση κατεστραµµένων αρθρώσεων (προθέσεις-αρθροπλαστικές) είτε για την οστεοσύνθεση καταγµάτων είτε για την επίτευξη αρθροδέσεων (πλάκες, βίδες, ήλοι). Σε κάθε περίπτωση η επιτυχία της εγχείρησης εξαρτάται πρωταρχικά από την πολύπλοκη διαδικασία της ενσωµάτωσης που είναι ανάλογη εκείνης της πώρωσης των καταγµάτων και της συνένωσης των νεκρών υλικών µε τον ζώντα ιστό, τα οστά. Η διαδικασία αυτή που πετυχηµένα ονοµάζεται οστεοενσωµάτωση είναι υψίστης σηµασίας για την άµεση και µακροχρόνια επιτυχία της χειρουργικής πράξης.

Επειδή κατά τεκµήριο οι περισσότερες αυτών των εγχειρήσεων πραγµατοποιούνται σε άτοµα κάποιας ηλικίας που χρησιµοποιούν διάφορα φάρµακα για συνοσηρότητες που συνυπάρχουν (αντιπηκτικά, αντιοστεοπωρωτικά, αντιϋπερτασικά κ.λπ.) είναι ιδιαίτερα χρήσιµο να γνωρίζουµε τη δράση και την επίπτωση αυτών των φαρµάκων θετική ή αρνητική, στη διαδικασία της οστεοενσωµάτωσης, για να είµαστε σε θέση να τροποποιούµε ενισχύοντας ή αναστέλλοντας τη χορήγηση κάποιων φαρµάκων για να επιτύχουµε τη βέλτιστη οστεοενσωµάτωση των εµφυτευµάτων και τη γρήγορη και ασφαλή πώρωση των καταγµάτων. Το θέµα δεν ενδιαφέρει µόνο τους ορθοπαιδικούς, όπως εύκολα θα µπορούσε να υποθέσει κανείς σε µια πρώτη θεώρηση αλλά γενικότερα όλους τους γιατρούς που ενδιαφέρονται για τον οστικό µεταβολισµό και κατά συνέπεια την οστεοενσωµάτωση και την πώρωση των καταγµάτων.

 

Για να κατεβάσετε το pdf παρακαλώ πατήστε εδώ

 

Ομάδα σύνταξης:

Δρ Χριστιάνα Ζήδρου,
Διευθύντρια ΕΣΥ, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Β’ Ορθοπαιδική Κλινική Γ.Ν. Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης


Δρ Άρτεμις Καπετάνου,
Ειδικευόμενη Ορθοπαιδικής, Γ’ Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική Α.Π.Θ.