• Ομιλίες από τη διαδικτυακή επιστημονική συνάντηση ΕΛΙΟΣ-ΕΕΜΜΟ "Φθινοπωρινές Ημέρες Οστεοπόρωσης"

  Η διαδικτυακή κοινή επιστημονική συνάντηση ΕΛΙΟΣ - ΕΕΜΜΟ "Φθινοπωρινές Ημέρες Οστεοπόρωσης" παρουσιάζεται στο επίσημο κανάλι του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης στο youtube.
   
  Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις ομιλίες και τα περιστατικά στο παρακάτω link:
   
 • ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ EMA ΓΙΑ ΤΟ EVENITY (ROMOSOZUMAB) ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ

  Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) γνωμοδότησε τελικά θετικά για την έγκριση του Evenity (Romosozumab) μετά από επαναξιολόγηση της αρχικής του αρνητικής απόφασης τον Ιούλιο 2019. Η ένδειξη χορήγησης είναι περιορισμένη σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με σοβαρή οστεοπόρωση και αυξημένο κίνδυνο κατάγματος.

   

  Για να κατεβάσετε την απόφαση του EMA, παρακαλώ πατήστε εδώ

 • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

  Με αφορμή γραπτού ερωτήματος του συναδέλφου ορθοπαιδικού Κου Αθανάσιου Σιδηρόπουλου και πολλών άλλων συναδέλφων καθώς και προφορικών διευκρινιστικών ερωτημάτων, το Ελληνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (ΕΛ.Ι.ΟΣ.) που αποβλέπει στην καλύτερη αντιμετώπιση των Μεταβολικών Νοσημάτων των Οστών και στηριζόμενο πάντα μόνο σε επιστημονικά κριτήρια βάσει των διεθνών και ελληνικών οδηγιών (ΕΛ.Ι.ΟΣ., Ε.Ε.Μ.Μ.Ο.), προσκαλεί και ενθαρρύνει τα μέλη του και όλους τους επιστήμονες με ενασχόληση στο μεταβολισμό των οστών να απευθύνονται στο ΕΛΙΟΣ, τόσο για τους επιστημονικούς προβληματισμούς σχετικά με την καλύτερη διαχείριση των νοσημάτων, όσο και για θέματα που άπτονται σε καθημερινά ζητήματα και στην καθημερινή γενική πρακτική.

   

  Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΙΟΣ

  Γεώργιος Καπετάνος

  Ομότιμος Καθηγητής Ορθοπαιδικής ΑΠΘ

  Πρόεδρος ΕΛΙΟΣ

seractil 1016x130

Διάχυτη Ιδιοπαθής Σκελετική Υπερόστωση-DISH

Διάχυτη Ιδιοπαθής Σκελετική Υπερόστωση-DISH

Δημήτριος Πάλλης, Ιωάννης Τριανταφυλλόπουλος

Αθήνα 2016

 

Η παρούσα μονογραφία ασχολείται με ένα αρκετά συχνό νόσημα του σκελετού για το οποίο θεωρούμε ότι δεν έχει δοθεί μέχρι τώρα η δέουσα σημασία. Η διάχυτη ιδιοπαθής σκελετική υπερόστωση συνοδεύεται, κατά κανόνα, από θορυβώδη κλινικά ενοχλήματα ενώ σε πολλές περιπτώσεις οδηγείται σε λανθασμένους θεραπευτικούς χειρισμούς λόγω της εσφαλμένης διάγνωσης. Τόσο η ραχιαλγία όσο και η κύφωση της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης που κατά κανόνα συνοδεύουν το νόσημα απαιτούν συνδυασμένη φαρμακευτική αλλά και μη φαρμακευτική αγωγή, θέματα που περιγράφονται στη μονογραφία αυτή.

Ένας επιπλέον λόγος που σχετίζεται με την ιδιαίτερη σημασία της έκδοσης αυτής είναι η έναρξη μιας νέας πολιτικής του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης (ΕΛΙΟΣ) στις εκδόσεις εκπαιδευτικών μονογραφιών. Η ανάγκη παρουσίασης μεγαλύτερου αριθμού επιστημονικών θεμάτων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αδυναμία που υπάρχει για την οικονομική υποστήριξη του εκδοτικού αυτού έργου.
Για τον λόγο αυτό, το ΕΛΙΟΣ έχει προγραμματίσει την ηλεκτρονική μόνο έκδοση των μονογραφιών αυτών αποφεύγοντας τη δαπάνη της εκτύπωσης και των ταχυδρομικών τελών αποστολής του βιβλίου. Η παρούσα έκδοση διατίθεται δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή σε απεριόριστο αριθμό ενδιαφερομένων επιστημόνων διευκολύνοντας με αυτό τον τρόπο την ευρεία διάδοση της επιστημονικής γνώσης.
Σε όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν την έντυπη έκδοση των μονογραφιών δίνεται η ευχέρεια να την αγοράσουν με ειδική παραγγελία στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση info@heliost.gr.Έχει προγραμματιστεί, με βάση την νέα πολιτική του ΕΛΙΟΣ στη δημιουργία νέων μονογραφιών, να επιτυγχάνεται η παρουσίαση τεσσάρων έως πέντε μονογραφιών ανά έτος, δηλαδή μίας μονογραφίας ανά δίμηνο ή τρίμηνο. Η πολιτική αυτή των εκδόσεων του ΕΛΙΟΣ έχει ήδη ξεκινήσει φέτος με την ηλεκτρονική μόνο έκδοση του επιστημονικού περιοδικού «Σκελετική Υγεία».

 

Για να κατεβάσετε το pdf παρακαλώ πατήστε εδώ